Банкеръ Weekly

Общество и политика

РЕДИЦИТЕ НА ЗАМЕСТНИК-МИНИСТРИТЕ БАВНО СЕ ПОПЪЛВАТ

И през тази седмица продължи да се точи попълването на втория ешелон на изпълнителната власт. Министър-председателят Симеон Сакскобургготски назначи 12 заместник-министри, които поеха функциите си още в четвъртък, 23 август, след редовното заседание на кабинета.
Изцяло окомплектован е вече екипът на министъра на транспорта и съобщенията. Пламен Петров. Той ще може да разчита на четирима помощници. В транспортното ведомство влиза най-младият заместник-министър - двадесет и седем годишният Николай Николов, който има бакалавърска степен по икономика и бизнес администрация от Американският университет в Благоевград. На парламентарните избори на 17 юни той бе избран за депутат от в 39-то НС от Пазарджик с листата на Националното движение Симеон Втори, а впоследствие оглави и парламентарната комисия по транспорт и съобщения. Преди да поеме високия пост Николов работи до края на 1998 г. като анализатор в Първа финансово брокерска къща, а през 2000 г. той става генерален менажер на ИНТЕРНЕТ компании в Антигуа и Барбуда и Германия. От средата на миналата година е изпълнителен директор и член на съвета на директорите на Булвенчърс ООД, в която съдружник е и министърът на икономиката Николай Василев, твърдят добре информирани. В транспортното ведомство Николов ще отговаря за пощите, БТК и секторната политика в телекомуникациите, но основният акцент в работата му ще падне върху информационните технологии.
Златолина Мукова, която до този момент бе заместник-изпълнителен директор на Българския постприватизационен фонд също влезе в екипа на транспортния министър. Мукова има диплома за висше образование от Техническия университет в София, а в момента следва Счетоводство и контрол в УНСС.
Пилотът в авиокомпания Хемус Ер и бивш директор на летище София Здравко Величков ще има възможност да покаже какво от наученото във висшия пилотаж може да приложи в административната област, поемайки поста на заместник-министър. Величков е с диплома от Висшето военновъздушно училище в Долна Митрополия.
Любомил Иванов, който бе заместник и при бившия министър Антони Славински, запазва поста си и при новия кабинет.
Дипломат и фармацефт ще бъдат подгласниците на военния министър. Тридесет и девет годишният Ради Найденов завършва Международни отношения в УНСС. Посещава курсове за млади дипломати от Централна и Източна Европа към министерството на външните работи на Германия. Обучава се и по политика на сигурността и националната отбранителна стратегия в образователния център Джордж Маршал пак в Германия. От 1999 г. Найденов е първи секретар на посолството ни в Берлин. Той ще поеме функциите на Велизар Шаламонов в областта на военната политика и планиране.
Изненада предизвиква назначаването на спрягания за зам.-министър на здравеопазването Георги Пасков. Незнайно как, изпълнителният директор на Търговска лига - Национален аптечен център стана заместник на Николай Свинаров. Роденият през 1963 г. във Варна Пасков е завършил медицинския университет в родния си град.
Съдия Миглена Тачева, председател на Варненския районен съд, е новият заместник-министър на правосъдието. Юридическото си образование придобива през 1984 г. в Софийския университет Св. Климент Охридски. Има специализации в Националния център за съдии в Рено, щата Невада и в националния център за щатски съдилища в Уилиамсбърг - САЩ.
На социалния министър Лидия Шулева ще помага досегашният изпълнителен директор на Северкооп-Гъмза холдинг АД Радослав Бозаджиев. Той е специалист по международни икономически отношения и хонорован преподавател по тази дисциплина в УНСС.
Представителят на коалиционният партньор в правителството ДПС Нихат Кабил пък ще асистира на Мехмет Дикме в Министерството на земеделието и горите. Нихат Кабил е учил Растениевъдство. Знанията си в тази област добива във Висшия селскостопански институт в Пловдив. В момента Кабил е изпълнителен директор на Консерв-импорт, експорт ООД.
Преподавателят по латински език и римска литература в Софийския университет Св. Климент Охридски Атанас Герджиков ще се труди рамо до рамо с просветния министър Владимир Атанасов, за да решава проблемите във висшето образование. Роденият през 1963 г. в Кърджали съфамилник на председателя на парламента е завършил престижния Хумболдов университет в Берлин и има защитена докторска дисертация.
Учителят по български език и литература в Седмо средно общообразователно училище Свети седмочислиници Юлиан Наков ще замени класната стая с кабинета на заместник-министър на образованието. Наков е завършил през 1983 г. българска фиология в Софийския университет Св. Климент Охридски. Преминал е и тригодишен квалификационен курс по програмата Развитие на критическото мислене към фондация Отворено общество.
С назначаването на Иван Петков за заместник-министър на външните работи, вече е попълнен и екипът на дипломат номер едно Соломон Паси. Петков е завършил Международно право в Московксия институт по Международни отношения. От 1992 г. до сега е посланик на България в Техеран. След като Меглена Кунева пое поста на главен преговарящ с Европейския съюз, останалите ресори във външно ще се разпределят между Петков и другите му двама колеги Петко Драганов и Красимира Иванова.
Така постепенно и без много бързане бяха попълнени повечето места във второто ниво в изпълнителната власт. По този начин министрите вече няма да имат оправданието, че очакват да бъдат назначени техните заместници, за да заработят ефективно. Остава само държавната машина най-после да задейства като единен механизъм. Затова обаче ще бъде необходимо и време за сработване и между новите лица в министерствата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във