Банкеръ Weekly

Общество и политика

Ред сълзи, ред палати, ред "Чисти ръце"

"За разлика от палата на Бойко Борисов в квартал Бояна, който се намира до дома на оръжейния бос Николай Гигов, аз, Николай Бареков си плащам от личния джоб наема на къщата, която обитавам от няколко месеца." Патетиката на довчерашния телевизионен водещ е в отговор на информацията за новото му обиталище в столичния кв."Драгалевци". Нанесъл се в него от съображения за безопасност, така го посъветвали. Къщата не била нищо особено, не разполагала с никакви екстри, "най-малкото с басейни и барбекюта". Виж, палатът на Борисов в Бояна за поне 3 хил. евро месечен наем се плащал не от личния му джоб, а от партийната субсидия. А то е като да смучеш със закон кръвчицата народна.

Колко истина, колко страст в няколко изречения! Но има и несъответствия. Къщата на безцензурния само по себе си е имотна екстра спрямо повечето къщи в страната. Но пък местните са виждали какво ли не. Хвалят се например, че са имали за комшии Огнян Дойнов, Милко Балев и други хора от народа. И Бареков ще "преглътнат".

По оценки на брокери безекстрената вила струвала поне милион евро и собствениците изобщо нямали намерение да я продават. Появила се обаче фирмата „Инвестиция БГ" и предложила оферта, на която те не устояли. Собственичките пък като истинско "Трио Българка" - Иванка Неделчева (27 г.), Тина Веселинова (26 г.) и Магдалина Христова (25 г.), изскочило на сцената само две седмици преди първия си удар.

Пред медиите Барека първо рече, че живее на „10-15 адреса" и не ги разкрива заради „смъртни врагове на гърба си". Последва уточнението за собствен апартамент в кв. "Витоша" и дворно място в Киноцентъра, купени преди години и надлежно декларирани. Финансирането станало с банков кредит, който може вече да е върнат. Как - да кажат бившите шефове на Бареков в bTV. Пък може и Борисов нещо да поназнайва - по онова време двамата бяха екстремно близки.

От ГЕРБ също си признаха за палата в Бояна. Той се ползвал обаче не от Борисов, а от партията "за представителни цели". Пълен нонсенс, като се знае, че партията ГЕРБ е Борисов, и то най-представителната й част. Но какво да прави експремиерът, като също влачи „смъртни врагове на гърба си"? Бръмбарите в Банкя са на всяка крачка, трябва да сменя адресите. А детайли от договора за наем не можело да бъдат оповестени, тъй като в него имало клауза за поверителност. Но Борисов е надхвърлил възрастовите граници на Барековите наемодателки. И е редно да не се измъква като бившия си земеделски министър Мирослав Найденов с неговите пиарки и европроекти.

Според някои форумци двете истории напомняли поразително на легендата за боянските сараи на Ахмед Доган. А според други се родеели с палатите на президента Росен Плевнелиев. И със стотици знайни и незнайни палати, останали в архива на хеликоптерните камери на службите, НАП и финансовото разузнаване. И богатите обаче плачат. Специално Николай Бареков признава, че редовно го удря на рев, колчем се срещне с богати приятели. За какво реват ли? За бедните българи, разбира се. И докато реват, им готвят операция "Чисти ръце". Към изборната сапунка - бегом, марш!

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във