Банкеръ Daily

Доц. Ангел Кунчев:

Реалистично е масовата ваксинация у нас да започне през април

Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев се ваксинира срещу COVID-19. "Доволен съм, че най-сетне стигнах и аз до ваксинацията. В началото на февруари ще е втората. Надявам се по никакъв начин да не попречи на работата ми", сподели той.

"В света вече има 30 млн. ваксинирани. Първоначалните колебания, страхове и всичко, което хората си мислеха, че може да се случи, очевидно не става. Профилът на безопасност на ваксините, с които работим, е чудесен. Надявам се, че така ще бъде и със следващите 4, с които ще работим през годината", заяви доц. Кунчев.

Запитан дали е реалистично масовата имунизация да започне в края на април, той отвори: "За мен е реалистично, стига следващата седмица ваксината на AstraZeneca да получи разрешение. Количествата на всички производители се увеличават с много големи темпове, особено след март."

"Ясно е, че когато има масово разпространение на заразата, между първа и втора доза има достатъчно дълъг период, за да се срещнете с вируса и да развиете заболяването. След първата имунизация все още не се изгражда такова количество антитела, което да ви предпази. При всички случаи има антитела и те правят заболяването по-леко, така, както се е случило и с колегата." Това коментира Кунчев по повод заразената санитарка от болницата в Харманли и лекар от Белодробната болница в Хасково, които са се заразили с COVID-19 десетина дни след поставянето на първата ваксина. 

„Няма проблем да бъдат ваксинирани, но това ще зависи от тяхното състояние. Ако заболяването е леко, това не е противопоказание. Ако се развие в по-тежка фаза, ще се изчака”, допълни Кунчев.

Трета вълна на коронавируса изглежда напълно възможна, като тя ще дойде с новия по-заразен щам от Великобритания и заради нея вероятно ще видим нови рестрикции. Това прогнозира главният държавен здравен инспектор.

"Сигналите, които дойдоха от Великобритания, бяха много неприятни. Там нарастването е експоненциално - те се върнаха в най-тежката фаза на епидемията и я надминаха. При варианта от Великобритания неговата концентрация в носоглътката е 10-100 пъти по-голяма, много повече са вирусите, които се излъчват", обясни експертът по bTV. По думите му към момента в Ирландия 40% от новите случаи са именно от този щам, има и болни в област в Нидерландия. В Гърция има доказани случаи, а вчера стана ясно, че голям процент от новите случаи у нас също пораждат съмнения.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във