Банкеръ Daily

На първо четене:

Реабилитирани ще могат да получават лиценз за частни охранители

Депутатите разрешиха на първо четене реабилитирани лица да участват в ръководството на частни охранителни фирми. Измененията са заложени в Закона за частната охранителна дейност. Законопроектът е внесен от парламентарната група на ГЕРБ и "за" него гласуваха 77 народни представители, "против" - 25 и "въздържали се" - двама.

Отпада и задължителното в момента изискване за средно образование и вече охранители ще могат да стават хора, които имат само основно образование.

Със промяната се дава възможност частните охранителни фирми да превъзлагат дейности и да използват подизпълнители. От видовете частна охранителна дейност отпадат дейностите по охрана на селскостопанско имущество и недвижими имоти.

Според БСП и ДПС законът е лобистки.

"В навечерието на избори управляващите разрешават на криминалния контингент да развива частна охранителна дейност", заяви депутатът от БСП Иван Иванов. Той недоумява защо накрая на мандата се опитват да се уредят множество спорни частно-правни интереси. "На първо място да се разреши в дейността на частните охранителни фирми да се използват подизпълнители. В голямата си част тези охранителни фирми изпълняват договори към държавата. Буди притеснение, че ще се направят едни концентрации, съществуват съмненията в много сериозен лобизъм", посочи социалистът.

Законът за частната охранителна дейност е поредният лобистки закон от страна на ГЕРБ, отбеляза Ахмед Ахмедов от ДПС. От Движението са против в охранителната дейност да се допуска подизпълнение. Според Ахмедов това ще доведе до унищожението на малките фирми. 

"Никога не съм имал частна охранителна фирма и никога не съм се занимавал през последните повече от 20 години с охранителен бизнес", подчерта депутатът от ГЕРБ Маноил Манев. "За близо година се проведоха повече от 15 срещи с целия бранш във всякакви формати - прокуратура, полиция, законодатели, народни представители, асоциации на охранителните фирми. Всяка думичка в този законопроект е резултат от тези над 15 проведени срещи и мероприятия", допълни той.

Депутатът от ГЕРБ обясни, че се налага да се правят промени, защото трябва да регулира един изключително динамичен бизнес.

"Не знам с кои фирми сте си говорили, с кои фирми сте се срещали. Първо, в целия бизнес в България е възможно да наемаш други фирми, да правиш договори с други фирми, за да правят определени неща по един договор. В случая говорим за следното: Вземаме един обект да го строим и трябва да го охранява със СОТ и жива охрана. Това се случва в едно малко населено място, в което фирмата по СОТ е една, фирмата, която разполага с друга охрана е друга. Тези двете фирми не могат да сключат съвместно договори, за да работят съвместно на обекта", обясни Манев.

По повод реабилитацията той увери, че нито един охранител, който е на терен, контактува с гражданите, пази имущество и изобщо сключва договор да работи в охранителния бранш, няма право да го прави "дори ако е само с криминална регистрация". 

Предложението е собствениците на капитала на частните фирми да могат да бъдат такива след като са реабилитирани.

Отпадането на образователния ценз за гардовете се налагало, тъй като в момента, особено в малките населени места, имало много хора без образование, които искат да работят и това е проблем, защото не могат да бъдат наети.

Facebook logo
Бъдете с нас и във