Банкеръ Daily

Общество и политика

РБ: Предложението за намаляване на партийната субсидия влиза в НС на 9 януари

"Едно от първите предложения, които ние внесохме през 2015 г., когато влязохме в парламента е това за намаляване на партийните субсидии. Това е наше предизборно обещание, което за съжаление бе отхвърлено два пъти. Сега смятаме, че покрай референдума се генерира достатъчно енергия и обществено желание да бъде намалена партийната субсидия”, заяви пред Нова тв депутатът от Реформаторския блок Антони Тренчев.

Изказването му бе по повод предложението на политическата формация за начина, по който трябва да намаляват парите, които държавата дава на партиите, прескочили 4-процентовата бариера.

А ето и предложението на Реформаторския блок относно партийната субсидия:

„Ние предлагаме една регресивна скала за първите 150 000 гласа, които партиите получават по 11 лева, и със всеки 100 000 гласа, се намалява на 10 лева. Още 100 000 гласа надолу да се взимат по 9 лева и т.н. Така след 1 млн. гласа, ще се получи по 11 стотинки на глас. Крайният резултат на тази схема е, че така най-много ще пострадат ГЕРБ като най-голяма партия. Нашето предложение е 20% от парите за партийна субсидия да се похарчат за изборите и ако не бъдат похарчени, да се върнат на държавата”, добави Антони Тренчев.

От Реформаторския блок смятат да внесат предложението си на 9 януари, когато ще се проведе първото заседание на парламента след новогодишната ваканция на депутатите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във