Банкеръ Weekly

Общество и политика

Разводът между БАН и НИМХ е въпрос на време

Преди срещата с властта метеоролозите се събраха на пореден протест

От 1 януари 2019-а Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) ще излезе от структурата на Българската академия на науките (БАН). Това стана ясно след среща между ръководствата им, министъра на образованието Красимир Вълчев и премиера Бойко Борисов, която се проведе в сряда (29 август) в Министерския съвет.

Решението е съобразено с исканията на метеоролозите, които в рамките на последния месец на няколко пъти проведоха протести. Те изтъкваха системната липса на финансиране за института и мизерията, в която са принудени да работят. Недоволстващите разкриха, че повечето от тях получават 575 лв. брутна заплата, което - логично, гони младите кадри от НИМХ. Разбра се, че нощният труд, който предполага  професията, не се заплащал. Обвиненията бяха хвърлени към ръководството на БАН, което и към момента разпределя парите, които НИМХ получава. 

"Обсъдихме двата варианта, които дадохме миналата седмица. По-приемлив се оказва вариантът за извеждане на НИМХ от БАН. Това решение вероятно ще бъде разгледано на Общото събрание на академията на 10 септември. Това е най-добрият вариант, който можем да изберем", посочи на брифинг министър Вълчев. От думите му се разбра, че до дни  БАН ще оформи  предложението.

"Въпросът ще бъде решен на общо събрание. Ако това е решението на правителството, БАН ще се съгласи", каза председателят й  акад. Юлиан Ревалски.

За всеки случай обаче е изготвен и резервен план. Ако обещанието на академиците не бъде спазено, правителството ще промени закона, така че да "разведе" двете институции. Образователният министър обясни, че този вариант ще забави процеса и  НИМХ може да се отдели през есента на идната година. 

Очакванията са институтът да мине под ръководството на Министерството на образованието и науката като самостоятелна научна организация.

На брифинга в правителствената сграда се разбра също така, че учените от НИМХ, които искат да останат в БАН, ще могат да го направят. "Ние сме демократична организация. Учените, които смятат, че мястото им е в БАН, няма да срещнат пречки от наша страна", увери директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов.

В началото на годината пак след протести правителството отпусна 15 млн. лв. за БАН. Сумата бе извадена от планираните в централния бюджет разходи за научни изследвания и бе разпределена между научните звена в академията. Оказа се, че само 100 хил. лв. от тях са стигнали до НИМХ.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във