Банкеръ Weekly

Общество и политика

РАЗВИВАЩИТЕ СЕ ПАЗАРИ - НЕВИННИ ЖЕРТВИ НА ПРОВАЛИЛИТЕ СЕ КОЛОСИ

Събитията в Русия засегнаха най-тежко пазарите на брейди-облигации и валутните и фондовите пазари в Централна Европа. Предпоследната жертва беше Венецуела, за която усилено се говори, че ще девалвира валутата си. Последният паднал се оказа борсовият индекс DJIA - в петък, само в рамките на една търговска сесия, той се обезцени с 250 точки.


До голяма степен страните от Централна Европа - Полша, Чехия и Унгария - станаха жертва на паниката около евентуалния колапс на банковата система в Русия. Според анализатори тези държави имат стабилна и добре управлявана икономика, със строг финансов контрол, доколкото те са кандидатки за присъединяване към еврото с втората вълна. Въпреки това руският тайфун не ги пожали.


В Полша, след бавно и методично понижение на курса спрямо кошницата от валути, към които е фиксирана злотата, за първи път от една година насам търговията с нея приключи в петък на ниво, по-ниско от централно определеното. Според специалисти търговията е била вяла и недостатъчно активна и само в четвъртък и петък валутата се е обезценила с повече от 5%, а на моменти на пазара е наблюдавана и съвсем необоснована паника. В действителност място за тревога няма, защото търговският и капиталов обмен между Полша и Русия е символичен.


Чешката крона също се обезценяваше постепенно, а борсовият индекс PX-50 приключи сесията си в петък при 2.37% по-ниска стойност в сравнение със затварянето на пазара в четвъртък.


В Русия Централната банка обяви официален курс на рублата за понеделник от 7.005 RB/USD. На черния пазар щатският долар се разменя за около 12-13 рубли. Борсовият индекс RTS се е обезценил със 77% от началото на годината до приключването на сесията си в петък.


Като че ли най-пострадала ще се окаже Венецуела, която вероятно ще девалвира валутата си. Слухът плъзна още в четвъртък, когато пожелал анонимност президентски говорител съобщи, че венецуелското правителство ще девалвира боливара със 17-20 процента. Въпреки че кабинетът опроверга официално слуха, инвеститорите, наплашени от валутните кризи на развиващите се пазари от Тайланд и Индонезия миналата година до Русия през миналата седмица, изобщо не обърнаха внимание на опроверженията. Те продаваха масово венецуелски акции и облигации, а гражданите и компаниите от Венецуела обръщаха панически спестяванията и наличностите си в щатски долари. Само в четвъртък бяха купени 150 млн. щ. долара. От началото на годината досега фондовият пазар на страната се е обезценил с повече от 50% (от които 9% само в четвъртък). Боливарът се е обезценил с 14%, а валутният резерв на централната банка е намалял почти с 2.9 млрд. щ. долара, половината от които са били изразходени през последните два месеца. Специалистите твърдят, че до няколко седмици правителството ще девалвира валутата поне с 25 процента.


В съзвучие с проблемите на Венецуела в четвъртък се понижиха и цените на акциите на Мексико (с повече от 2%) и на Бразилия и Аржентина (с над 5 процента). А мексиканското песо достигна рекордно ниска спрямо щатския долар стойност.


На фона на общата паника, обзела фондовите пазари, индустриалният индекс на САЩ DJIA загуби 250 точки само на сесията си в петък, а борсовият индекс на Япония NIKKEI приключи със стойност 15 298.20 точки.


У нас вълненията са най-вече медийни, но са на път да се прехвърлят и върху реалния пазар. Чувства се леко повишение на курса на щатския долар спрямо българския лев. Докато преди кризата в Русия банките и чейнджбюрата обменяха долари в брой при курс продава с по 5-10 лв. под котировките на международния пазар, през повечето дни от изминалата седмица те се придържаха стриктно към тях и дори леко ги надвишаваха. Маржът между курс купува и курс продава също се повиши с 10 до 20 лева. Междубанковият валутен пазар беше доста активен за отпускарски сезон, със среднодневни изтъргувани обеми от 84 млн. г. марки при 39% участие на щатския долар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във