Банкеръ Daily

Общество и политика

Разтоварват азотния тор от "Вера Су"

Последната стъпка, която ще бъде предприета след разтоварването е освобождаване на кораба, провлачване и приемане в място за убежище.

Започва акцията по претоварването на азотния тор от заседналия преди почти месец кораб "Вера Су" край Камен бряг. Операцията ще отнеме 3-4 дни, като всички необходими технически ресурси за нея са осигурени, съобщиха от  Министерството на транспорта. 

В изпълнението на плана е предвидено прикрепянето на баржа с външна хидравлика към заседналия кораб, с която ще се контролира процеса по отваряне и затваряне на хамбара и цялостното управление на плавателния съд. Това се налага, тъй като машинното отделение на "Вера Су" е наводнено.  Втечненият карбамид ще се изпомпва с трите баржи, предоставени от Европейската агенция за морска безопасност и ще се претоварва на специализирания танкер „GALAXY ECO“. Сухият карбамид ще бъде извозен до Пристанище Варна-Изток, където ще се натовари на вагони на БДЖ. 

Последната стъпка, която ще бъде предприета след разтоварването е освобождаване на кораба, провлачване и приемане в място за убежище. Преди това ще се заздрави и укрепи корпуса на кораба.

Според синоптичната прогноза подходящото време, в което ще може да се работи безопасно е в рамките на няколко дни, поради което ще се работи в 24 часов режим на работа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във