Банкеръ Daily

Общество и политика

Разследват за шпионаж двама от ДАНС и един от министерство

Специализираната прокуратурата разследва за шпионаж в полза на Русия двама служители на средно ръководно ниво в ДАНС и служител на българско министерство, различно от МВР. Това съобщиха на брифинг от обвинението. "Става въпрос за престъпление против Републиката. На този етап не можем да разкрием много подробности", каза ръководителят на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

Според разследващите има вероятност тези лица да са предавали информация в полза на Руската федерация на лице, което е различно от изгонените руски дипломати. Предаването на информация е ставало непряко чрез специални технически способи. Няма данни действията на разследваните да е била насочена срещу отношенията между България и Република Северна Македония, уточни Маджарова. Разследването продължава. Следващата седмица ще стане ясно дали ще бъдат предявени обвинения за шпионаж в полза на Руската федерация по чл. 104 от Наказателния кодекс.

Акцията на специализираната прокуратура е започнала преди два дни по сигнал на ДАНС. Към момента няма задържани. От обвинението уточниха, че очакват ДАНС да предприеме мерки за дисциплинарното уволнение на двамата служители, разследвани за шпионаж.

В четвъртък (31 март) в сградата на Държавна агенция "Национална сигурност", намираща се на столичния булевард "Черни връх", започна специализирана операция срещу агенти на българското контраразузнаване.

Валентина Маджарова заяви категорично, че специализираната прокуратура не е изисквала записи от камерите на Министерски съвет.

По случая с народния представител от политическа партия "Възраждане" Елена Гунчева работата продължава. Прокуратурата проверява сигнали срещу Гунчева за престъпление срещу Републиката. След приключването на проверката ще стане ясно дали ще се образува досъдебно производство срещу нея.

Facebook logo
Бъдете с нас и във