Банкеръ Daily

Общество и политика

Разследват партиен лидер за присвояване на субсидия от 1 млн. лева

Окръжната прокуратура във Варна образува досъдебно производство за присвояване на партийни субсидии срещу Костадин Костадинов, лидер на партия "Възраждане".

Досъдебното производство за длъжностно присвояване в особено големи размери бе започнато след няколко телевизионни репортажа.  Разследването трябва да установи дали длъжностно лице от ръководните органи на партия „Възраждане“ е присвоило партийна субсидия в размер на 1 млн. лева, връчени му като държавни средства, предназначени за функционирането на партията. Ще бъдат проверени изнесените в разследването на Нова телевизия факти по придобиването на имоти от лице от ръководството и свързани с него лица, както и движението по партийните сметки на партия „Възраждане“ – постъпления и преводи към други сметки.

Оказва се, че партия „Възраждане” е похарчила  партийната си субсидия, въпреки че основното й предизборно обещание беше, че ще се откаже от нея. Лидерът на партията Костадин Костадинов се оправда, че бил принуден да я вземе, защото законът го задължавал. Сметната палата излезе със становище, че Костадинов не казва истината и никой не може да го спре да се откаже от субсидията. 

За три години, към днешна дата, партията му е получила 1 милион лева от държавата. И от тях е направила дарения за 250 000. В сметката на партията са останали 60 000. Което означава, че 700 000 лева са изхарчени от ръководството за друго. След изборите, благодарение на които партията получава субсидии, защото обеща да се откаже от парите, се случи още нещо. От панелния си апартамент в работническия жилищен комплекс „Кайсиева градина” във Варна, лидерът на партията Костадин Костадинов се премести в къща, която купува за 200 000 лева. Намира се близо до брега и с великолепна панорама. А пред нея вече паркира кола за 40 000 лева, която си е купил от магазина.

Facebook logo
Бъдете с нас и във