Банкеръ Daily

Общество и политика

Разследват депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов за пране на пари

Специализираната прокуратура е започнала разследване във връзка с евентуално извършено престъпление от страна на народен представител с инициали Л.И., обяви говорителят на Специализираната прокуратура прокурор Христо Кръстев пред БТА. Досъдебното производство е било образувано във връзка с проверка, извършена от КПКОНПИ, постъпила в прокуратурата в средата на юли месец. Наблюдаващият прокурор е преценил, че има данни за евентуално извършено престъпление по чл. 253 от Наказателния кодекс - пране на пари.

Според публикация на "Свободна Европа" от 22 юли Лъчезар Иванов извършвал консултантска дейност за американска компания, която разработва лекарствени продукти. Вместо възнаграждение в пари, той получава акции на дружеството. Няколко години по-късно депутатът продава част от акциите си на борсата и реализира голяма печалба. Тогава обаче става обект на интерес от страна на службите, които започват проверка. Следва сигнал до прокуратурата за евентуално пране на пари.

През 2018 г. Иванов сключва договор за консултантски услуги с американска компания. В него е записано, че за дейността си депутатът ще получи 20 млн. акции на дружеството. В началото на 2021 г. Иванов продава чрез инвестиционен посредник част от акциите си на фондовата борса в Ню Йорк и според неофициална информация реализира печалба на обща стойност над 1.6 млн. долара.

Преводите на парите от сделките с акциите на депутата към негова банкова сметка са станали повод за проверка по Закона за мерките срещу изпирането на пари в Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). Впоследствие агенцията подава информация по случая на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ), а сега се оказва, че данните вече са обект на досъдебно производство в прокуратурата. 

Иванов казва, че е предоставил на българските институции всички документи, с които разполага и не се притеснява от нищо.

Лъчезар Иванов е народен представител от ГЕРБ за шести пореден път. Политическата му кариера започна още през 2005 г., когато влезе в парламента от НДСВ. През март 2007 г. той обяви, че става независим депутат, който ще подкрепя новосъздаденото тогава сдружение ГЕРБ. Оттогава Иванов неизменно е народен представител от партията на Бойко Борисов. През годините е сочен и за личен лекар на Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във