Банкеръ Daily

Общество и политика

Разследването за магистрала "Хемус" продължава, обяви Рашков

Приоритет на МВР са разследванията по големи проекти, започнати преди години, в това число и за АМ "Хемус". Ще продължим упорито да работим по разследването на тази магистрала, обяви Бойко Рашков минути след като бе номиниран за вътрешен министър в проектокабинета с мандат на "Продължаваме промяната".

"Струва ми се, че това ще доведе до промени в бъдеще. Те ще се отнасят и за състава на някои от парламентарните групи. Надявам се да постигнем необходимите резултати, следващи фактите, които сме установили", посочи Рашков.

Преди два дни  Софийският градски съд реши да остави под домашен арест футболния съдия Борислав Колев, който бе задържан по подозрение за пране на пари от магистрала "Хемус". 

Колев бе арестуван заради данни, че е организатор на схема, чрез която са изтеглени над 53 млн. лв., отпуснати за строителството на лот 5 от магистрала "Хемус“. Според МВР парите са били дадени чрез държавното дружество "Автомагистрали". След това са преведени на строителни фирми, които пък ги превели на кухи дружества, регистрирани на малоимотни и клошари. Парите били изтеглени на каса и прибрани в сакове и чували, твърдят разследващите. Колев, който е бивш данъчен служител, бе арестуван, защото т.нар. "мулета" го посочили като човека, при когото отивали изтеглените пари. 

"От събраните по делото до този момент доказателства се установява, че той е участвал в създаването на мрежа от фирми, като набирал и мотивирал различни лица да станат фиктивни управители на тези фирми, по сметките на които били преведени част от парите, предназначени за ЛОТ-5 от АМ „Хемус“. Впоследствие обвиняемият лично придружавал фиктивните управители до банков клон, откъдето те теглили парични суми, които предоставяли  на него. По този начин в периода от 18.06.2020 г. до 08.09.2021 г. той е получил сума в размер на 53.060 млн. лева", бе уточнено в съобщение на прокуратурата. 

В началото на ноември главният секретар на МВР Петър Тодоров посочи, че по лот 5 няма изпълнение, тъй като няма издадено разрешително за строеж, а при проверка е установено „само леко престъргване на земни маси и то само в първите няколко километра". Но буферното дружество е получило авансово за доставка на материали и наем на механизация 84.108 млн. лева. Търговското дружество е избрано с ин-хаус процедура.

"Тази буферна фирма има за цел да прекъсне връзката между търговското дружество, подписало договора и крайните изпълнители на строително-монтажни работи. Буферната фирма превежда парите към създадени за целта кухи фирми, регистрирани на социално слаби и ниско грамотни лица, голяма част – криминално проявени за престъпления от общ характер", обясни тогава Петър Тодоров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във