Банкеръ Daily

Общество и политика

Разширяват правомощията на КЕВР заради сделката за ЧЕЗ

Управляващите могат в рамките на една седмица, преди сделката за продажбата на активите на ЧЕЗ на "Инерком" да е финализирана, да променят закона за енергетиката така, че да дадат инструмент в ръцете на енергийния регулатор КЕВР да влияе или направо да я спре.

Това стана ясно от думите на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов пред NOVA. За тази възможност се заговори, след като стана ясно, че КЕВР може да прави проверки, но само след приключването на сделката, по която към момента има подписан само предварителен договор. 

"КЕВР може да отнеме лиценза, но постфактум. Трябва да се промени законът за енергетиката. Не може държавата в закона за енергетиката да остане без контролен механизъм. Искам държавата да си контролира нещата и да не позволява такива неща да се случват.  Може да ги гониш за пране на пари, може да ги гониш за всичко, но докато не дадем правомощия на КЕВР, няма как. В рамките на една седмица може да приемем промените и КЕВР да не допуска сделката. Хайде да си променм закона за енергетиката и да не даваме такива неща да се случват. Едно е да дойде световна компания, която се занимава с енергетика, друго е неизвестна фирма", посочи Каракачанов.

"Определено има съмнения защото една неизвестна фирма купува огромен капитал", каза още вицепремиерът Каракачанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във