Банкеръ Weekly

Общество и политика

Разширението на пътя Бургас - Слънчев бряг тръгва през 2015-а

През 2015 година може да започне строителството на Северния байпас на Бургас, свързващ магистрала „Тракия“ с курорта Слънчев бряг. Това обяви регионалният министър Десислава Терзиева при посещението си в Бургас. Според нея поставения срок е оптимистичен, тъй като все още не са започнали процедурите за отчуждаване на терените. С изграждането на отсечката туристите, които пътуват към Слънчев бряг вече ще имат възможност да избегна задръствания на входа на града. За сега отсечката е ремонтирана от Бургас до подстъпите на Поморие, но стеснените участъци на пътя около Ахелой, Равда и Слънчев бряг водят до огромни задръствания през лятото.

Терзиева призна обаче, че все още не е ясно откъде ще дойде финансирането на участъка - от държавния бюджет или със заем от Европейската инвестиционна банка. Наред с това средства ще се търсят и за разширението на пътя до Царево, обяви още Терзиева. Общо 4 млн. лева от публичната инвестиционна програма пък ще бъдат вложени в ремонта на пътя Миролюбово - Каблешково - Тънково - Слънчев бряг, който се очаква да започне през пролетта. Амбициите са ремонтът на 29-километровия участък да бъде завършен преди началото на активния летен сезон по морето. Предстои и изграждането на две нови кръгови кръстовища на входа и на изхода на Поморие, съобщи още регионалният министър.

Тя не подмина и темата за отмяната на Закона за публично-частното партньорство, който предизвика остри коментари от страна на бившия регионален министър Лиляна Павлова. Според Терзиева законът трябва да бъде изцяло отменен и предложение за това ще бъде направено още утре на заседанието на Министерския съвет.

"Сега действащия закон като неработещ и рестриктивен спрямо бизнеса и общините. Изводите са резултат от цялостен анализ на експертите от регионалното министерство. Те са установили, че законът не само не стимулира, а по-скоро пречи на бизнеса", коментира регионалният министър. Тя обаче успокои инвеститорите и предприемачите, че е невъзможно да за тях няма да има затруднения след отмяната на този закон, защото новите директиви на Еврокомисията, както и действащите закони за концесиите и за обществените поръчки могат да решат успешно всички казуси.

Facebook logo
Бъдете с нас и във