Банкеръ Daily

Общество и политика

Разработва се COVID-19 стандарт за укрепване на услугите в социалните домове

Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане имат готовност да съдействат на общините при установени случаи на COVID-19 в домовете за възрастни хора.

От социалното министерство отбелязват, че ситуацията във всички социални услуги се следи ежедневно. От ведомството съобщиха още и, че може да съдействат и да покрият разходите, ако евентуално се наложи преместване на настанените в подходящи сгради, както и тяхното оборудване.

За целта се разработва  т.нар. COVID-19 стандарт за укрепване на услугите и подсигуряването с дезинфектанти и предпазни средства. Такива бяха допълнително предоставени на домовете за възрастни във Варна и Русе веднага след установяването на положителните проби. 

Предстои да бъдат издадени указания за командироване на служители в социалните услуги в случай на недостиг по места.

Още в началото на извънредното положение на 13 март от Агенцията за социално подпомагане са изготвили и изпратили указания към общините за работата на услугите с особен фокус върху домовете за възрастни хора. Те остават в сила до края на извънредната епидемична обстановка.

Към този момент в домовете са спрени  настаняванията и свижданията, като близките на възрастните могат да получават информация от директорите на услугите, както и от общините, които са доставчици.

От социалното ведомство отбелязват, че при извършването на услугите трябва да се прави честа дезинфекция,  да не се допускат до работните помещения служители, потребители или посетители със симптоми на остри респираторни заболявания, да се прави често проветряване на помещенията. Персоналът трябва да работи само с предпазни средства. Важно е да се осигури дистанция, както и потребителите да се разделят по време на хранене и други дейности с повече хора.

Масови проверки текат в старческите домове във Варненско, след като в областния град беше открито голямо огнище на коронавирус. Ще се проверяват както държавните, така и частните заведения – за спазване на противоепидемичните мерки.

Над 102 души са с положителни проби за коронавирус в частен дом за стари хора и лица с деменция "Св.Георги" в местност Ален Мак, край Варна. Това е близо 1/3 от всички обитатели и обслужващ персонал на специализираната институция. Предполага се, че заразата е внесена от човек от персонал

Facebook logo
Бъдете с нас и във