Банкеръ Daily

Иван Демерджиев:

Разпитът на Бойко Рашков е израз на безсилие на прокуратурата

"Принципно прокуратурата може да призове вътрешният министър, въпросът е какво ще получи като показания от вътрешния министър, след като той много ясно заяви, че тези негови впечатления и знания за факти той е получил от разговори с лица, с които работи самата прокуратура. Това заяви пред БНР бившият правосъден министър Иван Демерджиев по повод заявката на прокуратурата, че ще призове на разпит вътрешния министър Бойко Рашков във връзка с негово интервю пред националното радио, че знае къде са отишли милионите за магистрала "Хемус".

"Това, от една страна, е израз на безсилие на самата прокуратура да изпълни вменените й по Конституция функции. От друга страна, това е демонстрация, че прокуратурата не иска да работи по разкриване на истината по това досъдебно производство", коментира още Демерджиев.

"Очевидно прокуратурата следва линията да не иска да стигне до истината. Не знам защо трябва да се разпитва вътрешният министър, вместо да се разпитват лица, които излизаха по медиите с доста смущаващи обяснения за това как са минали тези пари и къде са стигнали ... Това няма да стане с разпита на вътрешния министър", каза още бившият служебен министър на правосъдието. 

На 29 декември прокуратурата призовава вътрешния министър Бойко Рашков като свидетел по делото „Хемус“ след негово интервю по БНР, съобщи говорителят на Софийска градска прокуратура Десислава Петрова.

По думите ѝ обвиняемият е поискал да бъде прекратено досъдебното производство и изрично е заявил, че не се признава за виновен.

С изявлението си говорителят на СГП Десислава Петрова даде да се разбере, че МВР не съдейства на прокуратурата по делото за източване на пари, известно като делото „Хемус“, и не е предоставило информация за паричните трансфери, които са обект на разследване.

„В предаването „Преди всички“ по програма „Хоризонт“ на Българското национално радио доцент Бойко Рашков – министър на вътрешните работи, направи следните изявления, цитирам:

„За мен не е тайна къде са отишли тези пари. Внимателно и с интерес наблюдавам реакциите на някои хора, които живо се интересуват, едва ли не очакват по ефира да кажа докъде сме стигнали, да предприемат едни действия, вероятно едни куфари и да заминат – я за Дубай, или някъде другаде“, каза Десислава Петрова.

Именно това изявление е поводът Бойко Рашков да бъде призован като свидетел по делото.

 "От казаното следва, че вътрешният министър разполага с конкретна информация за начините на трансфериране на финансовите средства, както и за местонахождението им, а така също и за крайните им получатели, макар същата, поне до момента, да не е била докладвана от ГДБОП в Софийска градска прокуратура", обясни Петрова.

Петрова съобщи още, че засега единственият обвиняем по делото - Борислав Колев, не само, че не се признава за виновен, но и три пъти отказва да даде показания пред служители на ГДБОП. 

"А в рамките на разпит пред наблюдаващите прокурори обвиняемият е изказал съмнения относно работата на служители от ГДБОП", каза тя.

На въпрос какво би се случило, ако министър Бойко Рашков откаже да се яви като свидетел по делото „Хемус“, заместник-градският прокурор Иво Илиев заяви: „Ние смятаме, че той ще съдейства, защото в интерес на обществото, на прокуратурата, на институциите и на българските граждани е да се разкрие истината“.

Изявлението на Прокуратурата идва в момент, когато между нея и Вътрешното министерство има напрежение, а ръководителят на ГДБОП Калин Стоянов има повдигнато обвинение по делото "Хемус" за натиск върху разследващи прокурори.

Обвиняемият по делото "Хемус" се срещна поотделно и с главния прокурор Иван Гешев, и с вътрешния министър Бойко Рашков. Става дума за сума от 53 милиона лева, предназначени за изграждането на участък от магистралата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във