Банкеръ Daily

Общество и политика

Разписаха допълнителни 18 млн. лева за филмовата индустрия

Има решение на Министерския съвет, съгласувано със Закона за филмовата индустрия, с което ще бъдат отпуснати 18 млн. лева за продукции. Този път се прави нещо, което е твърде неочаквано – същите тези средства ще могат да бъдат разходвани и през 2022 година.

Това обяви министърът на културата проф. Велислав Минеков след редовното заседание на Министерския съвет на 17 ноември.

По отношение на намерението на министър Минеков да се върнат на министерството двата етажа от така нареченото малко НДК, ползвани от ГЕРБ за пресцентър, той коментира, че в момента се търси място, където наемателите да се преместят. Проблемът е, че НДК, което по думите на Минеков през годините е било обречено на грабеж, има огромен дълг за изплащане – 90 млн. лева. Освен това не е направено нищо за подобряването на енергийната ефективност на сградите. Само за миналия месец сметката за електричество е била близо половин милион лева. Ето защо в момента са наложителни спешни мерки за спасяване на НДК. Вече са предприети стъпки. Минеков изброи и всички негови приватизирани прилежащи части – паркинг, станал собственост на общината, и дворно пространство, които са били отнети възможности на НДК да се самоиздържа.

Министърът на културата се пошегува, че може би трябва да се отправи покана към ABBA да изнасят всяка вечер благотворителен концерт за спасяването на Двореца на културата.

Министър Минеков обяви, че е говорил с БСП, Демократична България и „Продължаваме промяната“ за покачване на бюджета на министерството с един процент от БВП. На въпрос дали към него е отправена покана да остане в следващия редовен кабинет, той отговори, че с него не е говорено на тази тема, но че той ще зарадва мнозина, ако отговори, че не желае да продължи започнатата работа в министерството.

Facebook logo
Бъдете с нас и във