Банкеръ Weekly

Общество и политика

РАЗПАЛИХА СЕ СТРАСТИТЕ И ОКОЛО БУЛГАРТАБАК

Още преди да изтече крайният срок за подаване на офертите за за избор на инвестиционен посредник по сделката за продажба на Булгартабак холдинг се получи едно недоразумение, което разпали страстите не само в София, но и в Лондон. След като се върна от посещение в Австрия, вицепремиерът Александър Божков беше цитиран от вестник 24 часа, че посредник по сделката ще бъде най-вероятно австрийската банка Raiffеisen заедно с още някоя друга инвестиционна банка. Raiffеisen са обединили усилията си с Merrill Lynch. Публикацията предизвика силна реакция от страна на всички останали кандидати и след множество обаждания от Лондон Александър Божков официално заяви, че конкурсът не е завършил и няма предварително избран консултант, така че всички подали документи имат равни възможности. Крайният срок за подаване на офертите за посредничество е 15 май, а резултатите се очакват около месец по-късно.


Друга новина от последните дни е, че още три банки са създали консорциум - WestMerchant, Credit Commercial de France и Daiwa Europe.


Credit Commercial de France е била главен координатор по приватизацията както на френската тютюнева компания Seita, така и на испанската Tabacalera of Spain. В консорциума тя ще отговаря за определянето на начина на приватизация на Булгартабак холдинг. Подобни са и намеренията на Daiwa Europe, която е участвала в приватизацията на японския тютюнев монопол.


Базираната в Лондон WestMerchant е инвестиционната банка на германския гигант Westdeutsche Landesbank. Кредитната институция има амбиции да участва активно на нашия капиталов пазар. През миналата седмица тя попадна в утвърдения от програмата ФАР списък на дванайсетте западни финансови институции, които проявяват интерес към продажбата на ЕКСПРЕСБАНК, и е поканена да участва в търга за посредник по приватизацията на банката. WestMerchant кандидатства и за приватизационен посредник на БУЛБАНК. Тя е включена в листата на десетте кандидати, която трябва да бъде одобрена от ФАР.


WestMerchant има намерение да разшири дейността си в България, като участва във финансирането на големи стратегически обекти и водещи предприятия. Тя има интереси към инфраструктурни проекти в областта на транспорта и газопреносните мрежи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във