Банкеръ Daily

Общество и политика

Разминаване между намеренията на държавата и възможностите на общините за е-управлението

Значително разминаване между държавни намерения и общински възможности по въпроса за електронното управление. Това отчете поредната 21-ва конференция по е-управление. Още в самото ѝ начало стана ясно, че държавата и общините не говорят в синхрон за изграждането на електронното обслужване на данъкоплатците.

Според ресорния вицепремиер Марияна Николова е постигнат голям напредък в тази сфера. Но уверенията ѝ не успокояват общините. Изпълнителният директор на Националното сдружение на общините Силвия Георгиева посочи, че стратегическите документи поставят повече въпроси, отколкото отговори. Например приетата наредба за мрежова сигурност е задължила почти веднага общините да я прилагат, без да са сертифицирани по стандарт за мрежова сигурност.

“Темата за електронното управление е доста стара и претърпя доста развитие в годините. Факт е, че сме на 21-вата вече конференция“, каза по-рано днес пред БНР Дилян Млъзев, кмет на Елена и модератор на един от дискусионните панели в започващата конференция “Ефективно и сигурно електронно управление“.

“Аз си спомням и първата конференция за електронно управление. Прави чест на организаторите за постоянството и за упоритостта, с която се дискутира всяка година и се организира, защото, ако сега едва ли някой се съмнява в необратимостта на процесите на въвеждане на електронни услуги, то имаше времена, в които имаше доста скептици, които задаваха въпроса – трябва ли ни и нужно ли ни е електронно управление“, припомни той.

“През последните години темповете (на въвеждане на електронно управление – б.р.) отбелязаха ръст. Факт е, че имаме вече определени решения, които наистина работят и те се внедрени в много от общините. Това е най-вече благодарение на политическата воля, която е на лице и със създаването на Държавната агенция по електронно управление“, посочи още Млъзев.

По думите му всяко ново нещо плаши администраторите, но той самият е IT инженер и може да каже, че тогава, когато има от една страна воля и нещата се случат по начин, който действително дава ползи, много бързо се привиква“.

“Но има един друг проблем, особено в малките администрации е много сериозен. Това е фактът, че малките администрации трудно привличат добри специалисти, които да изпълняват задачите в тази област. И от друга страна междурегистровият обмен, струпването на повече данни и отварянето на регистрите и възможност за обмен между администрациите, изисква повече усилия в посока информационна сигурност“, допълни кметът на община Елена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във