Банкеръ Daily

Общество и политика

Размерът на социалните помощи ще зависи от линията на бедност

Размерът на социалните помощи ще се определя в зависимост от линията на бедност в страната и няма да бъде обвързан с гарантирания минимален доход, както е в момента. Това предвижда проект за промени в Закона за социалното подпомагане, който беше одобрен от правителството.

Гарантираният минимален доход за 2022 г. е 75 лв. на месец, а линията на бедност за същата година е 413 лева. За 2023 г. тя бе увеличена на 504 лева.

Законодателните промени ще гарантират, че много по-голям брой нуждаещи се - деца, възрастни, хора с увреждания, безработни и техните семейства, ще могат да получат подкрепа от държавата. Размерът на получаваните от тях помощи ще се увеличи. Той ще се актуализира регулярно и ще отговаря в по-голяма степен на техните потребности. Това ще подобри социалната закрила, която хората от уязвимите групи получават от държавата.

Приемането на законодателните промени ще премахне негативите на системата за социално подпомагане, свързани с гарантирания минимален доход. Това ще гарантира и изпълнението на препоръката на Европейската комисия по отношение на обхвата, адекватността и регулярната актуализация на месечните социални помощи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във