Банкеръ Daily

Общество и политика

Различно е да се помогне на бизнеса или на собствениците на бизнеса, смята Константин Проданов

"Да правим разграничение между това да се помогне на бизнеса и да се помогне на собствениците на бизнеса. В този бизнес може да се заети 70 хиляди души - сервитьори, готвачи и т.н., но те не са собственици на бизнес и мярката (намаляване на ДДС на 9% - бел.ред.) не помага на тях. Тя помага на собствениците на ресторанти, които не се свенят да кажат, че техният бизнес е един от най-сивите. Не се посвениха да кажат, че като им се намали ДДС, няма да намалят цените". Това каза пред БНР финансистът Константин Проданов.

Според него дори и ресторантите да намалят цените, след понижаването на ДДС, едва ли това ще помогне на най-засегнатите от кризата, а това са хората, останали без работа. - над 120 хил. души, които "едва ли ще отидат на ресторант, за да се възползват от ефекта от тази мярка".

Финансистът коментира още, че всяка промяна в данъчната система трябва да отговаря поне на едно от три условия - да насърчава потреблението или да насърчава бизнесът да инвестира; да преразпределя от тези, които могат да носят бремето, към тези, които не могат; да дава на фиска някакви средства за предоставяне на публични блага. "Нито едно от тези условия не е изпълнено с тази мярка, която се предлага в момента", категоричен е той. 

Проданов посочи, че в тази мярка няма и политическа логика. "Промените в данъчната система трябва да се правят не по сектори, а по стоки", обясни той и добави: "Така ще се проследи дали този, който плаща данъка, има полза и дали му се облекчава положението и ще остави повече средства за фиска".

Според Проданов в България е необходим дебат за това каква трябва да бъде данъчната система, защото сега тя е непригодна от социална и от икономическа гледна точка. "Тя е антисоциална, защото сме единствената страна в ЕС, освен Дания, в която няма по-ниски ДДС ставки за стоки от първа необходимост, книги и т.н.", заключи той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във