Банкеръ Daily

Петър Чолаков:

Различните коне във властта дърпат България в различни посоки

“В момента различни коне дърпат България в изпълнителната власт в различни посоки. В същото положение сме както и в началото, има няколко гласа, които се чуват – в изпълнителната власт и в правителството". Това каза пред БНР политологът Петър Чолаков в коментар на темата дали се промени политическото говорене у нас след 16 дни военни действия в Украйна.

"Едното говорене, което идва на ниво вицепремиер – Корнелия Нинова, която продължава да отстоява позицията на БСП, ако трябва да бъдем конкретни и честни, от години те са против налагането на санкции на Русия и Руската федерация. Друга позиция, която примерно ДБ отстоява, е, че не просто трябва да има санкции, а България да помага, включително с оръжие на Украйна, която беше нападната от Русия. Вместо да имаме полифония, имаме какафония“, обясни той.

​Санкциите срещу Русия

“Министър-председателят трябва да балансира между най-различни интереси. За момента е взел тази позиция по отношение на санкциите. Ситуацията в самото правителство е доста сложна, има различни интереси и погледи“, посочи Чолаков.

Има ли неопитност в управлението на държавата?

“Няма как да има опитност, тъй като имаме министър-председател, който е в политиката от месеци. Това може да се разглежда и като плюс, защото сме се нагледали на политици, които от 30 години се въртят в българската политика", каза политологът.

"В момента г-н Петков по-скоро се справя добре, това си личи и от социологическите изследвания, които показват едно сравнително високо одобрение за политиката на правителството, ПП има сравнително добри рейтинги, за момента обществото оценява нещата положително. Факт е, че цените на всичко растат. Това може да предизвика някакво социално недоволство и нестабилност в страната, но не бих правил някакви мрачни прогнози“, допълни той.

“Възраждане“

“Имаше запитване от страна на “Свободна Европа“ към посолството на Украйна и те са казали, че не знаят за черен печат в паспорта на Костадин Костадинов. Въпросът е дали става дума за някаква легенда, която Костадинов си е съчинил, или напротив – действително има такова нещо?", коментира Петър Чолаков.

"Той се опитва да трупа политически капитал. Неговото говорене в тази ситуация също е политическо, след като темата за COVID позаглъхна, не че е маловажна, но беше пометена от темата за войната. Социологическите агенции показаха, че в България спада одобрението за руския президент, като се има предвид, че сме и държава, която е член на НАТО", изтъкна политологът.

"Изследване сред държавите членки на НАТО, правено 2020 г., показва, че в нашата държава има най-много почитатели на президента Путин. Две години по-късно, вследствие на кризата в Украйна, тези топли чувства понамаляха“, допълни Чолаков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във