Банкеръ Daily

Общество и политика

Разкриването на COVID отделения във всички болници беше грешка, смята експерт

Отношението на обществото към пандемията от коронавирус, разнопосочните мерки и политизирането на проблема, са основните причини за високата смъртност в България”. Tова коментира пред Нова телевизия бившият здравен министър д-р Мими Виткова.

Според нея основна грешка е разкриването на COVID отделения във всички болници. „Когато отмине пандемията, ще бъдем малко по-категорични в изводите си. А именно – дали краткият локдаун не е по-ефективен, отколкото „влаченето” в половинчати мерки, когато можем да получим две в едно – висока смъртност и икономически последствия”, заяви д-р Виткова.

Тя подчерта, че изтичането на кадри също е голям проблем. „Проблемът не е отскоро. В момента търпим последствията от 20-годишното пасивно наблюдение на системата”, категорична бе д-р Виткова.

Според данните на Националната информационна система 1123 са новодиагностицираните с COVID-19   у нас през последните 24 часа. 2787 са PCR тестовете, направени през изминалото денонощие. Най-много заразени са в София, Варна и Бургас.

Доказаните случаи на новия коронавирус в България са общо 121820, като 82416 от тях са активни. 36524 са излекуваните лица. 772 от тях са регистрирани през изминалите 24 часа. 6350 пациенти с потвърдена коронавирусна инфекция са настанени в лечебни заведения за болнична помощ. От тях 408 се намират в интензивни отделения. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във