Банкеръ Daily

Общество и политика

Разкриха още подробности за черната кутия на разбилия се МиГ-29

Черната кутия на разбилия се в морето край Шабла МиГ-29 е извадена с телеуправляеми подводни апарати, съобщи командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, който обяви официално край на издирвателната операция. Тя бе докарана във Варна на борда на минния ловец "Цибър" и веднага ще бъде изпратена в авиобазата в Граф Игнатиево, където ще стане ясно дали може да бъде извлечена информация от нея. Контраадмирал Михайлов благодари на целия екип, който е участвал в операцията - анализаторите, които са локализирали района, в който е открита кутията, екипажа на "Цибър", експертите от фирма "Хидроремонт", с чиито апарати бе извадена от морето.

Първоначално районът, който трябваше да бъде изследван, бе много голям - 80 квадратни километра, припомни контраадмирал Михайлов. По думите му след това зоната на търсене е значително намалена - две на две мили.

Командирът на кораба кап.трети ранг Мирослав Добрев допълни, че кутията е била локализирана днес предиобед в 10,20 часа на 70 метра дълбочина. Той уточни, че в 10,40 часа тя вече е била качена на борда на кораба. Добрев припомни, че "Цибър" е в района на инцидента още, когато той се случи - 9 юни. До днес операцията бе прекъсвана няколко пъти заради лоши метеорологични условия. Добрев допълни, че момчетата от екипажа са направили всичко възможно и са превъзмогнали умората си, за да изпълнят успешно задачата си.

Според главния инженер на "Хидроремонт" Йордан Чернаев кутията е извадена със специален манипулатор на подводния телеуправляем апарат.

Собственикът на фирмата Иван Иванов пък коментира, че всяка подводна операция се подготвя десетократно по-дълго време отколкото е нужно за провеждането ѝ. По думите му е голям шанс, че кутията е открита успешно за сравнително кратко време.

Facebook logo
Бъдете с нас и във