Банкеръ Daily

Общество и политика

Разказът на агробизнесмен за схеми и кюлчета и реакцията на Борисов

Светослав Илчовски

Първа реакция на премиера в оставка Бойко Борисов за скандала от сряда (5 май) в т.нар. комисия по ревизията в парламента. 

Късното заседание на комисията начело с Мая Манолова произведе огромен скандал заради участие на агробизнесмен и зърнопроизводител, който се опита да изнесе данни за схеми за държавен рекет и коментира теми, свързани с Бойко Борисов като златни кюлчета и коя е въпросната "Мата Хари".

Първо, бизнесменът каза, че министърът на регионалното развитие в оставка Петя Аврамова е отправяла телефонни заплахи срещу него. По думите му през септември 2020 г. Аврамова му оказвала натиск да спре да купува земя или щяла да го даде на "нашите прокурори".

Агробизнесменът твърди също, че разполага с видео доказателства, че снимките от спалнята на Бойко Борисов, на които се виждат златни кюлчета, са истински. "Няма такава Мата Хари. Това момиче ни разказа. Тя е направила снимките. На един рожден ден на нашия премиер, Иван Пилето носи малко кюлче на премиера. После идва един от най-богатите хора в България, занимава се с минно дело, и носи голямо кюлче…", каза той.

Останалият анонимен бизнесмен бе разпознат като Светослав Илчовски. В писмения си сигнал до комисията по ревизията той споменава собственик на компанията-производител на пилета "Градус", който поискал от него да реализира фиктивен оборот за фирмата му. Освен това Илчовски твърди, че го карали да продава зърно на фирмите на Ангелов на занижени цени, за да няма проблеми.

Час и половина след началото на заседанието министърът в оставка Петя Аврамова се появи, за да опровергае обвиненията срещу нея, че е оказвала политически натиск: „Този човек е поканен тук, не знам срещу какво, да говори лъжи. Не го познавам и никога не съм го виждала. Никога не съм разговаряла с него и никога не съм му се обаждала по телефона“.

От ГЕРБ се заканиха да засипят Илчовски с дела, а острите им реакции на практика прекратиха заседанието, което ще продължи в петък.

Реакцията на Борисов

Ден по-късно на брифинг в централата на ГЕРБ премиерът в оставка Бойко Борисов реагира лаконично. Според Борисов обвиненията на агробизнесмена са предизвикани от успешната работа на правителството. С тях опонентите му искали да затъмнят успехите на службите в борбата с контрабандата.

"Единственият начин да прикрият своята некомпетентност. Закрита комисия се предава по интернет - много ви молим. Чудесно! Не познавам Илчовски, не искам и да знам. Аз се занимавам с политика, коментирам само политически действия", коментира Борисов.

"Те видяха, че нямат програма. Не си направиха правителство. Можеха да си направят действащ парламент, за да можем и ние да внасяме документи. Знаете ли какви хубави документи можем да внесем", продължи темата той, казвайки, че според него "ще бъдат извадени скоро още кошаревски свидетели".

"Всеки, който ме е атакувал, е загубил изборите", каза още в типичния си стил лидерът на ГЕРБ.

"Всяка стъпка им знам, затова се готвим с още по-голяма сила да се врежем в тях. Платили са на хора. Една година се занимаваха с това и ги пребихме със 75 депутати. Да продължават така, това да им е предизборната кампания", завърши Бойко Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във