Банкеръ Daily

Бойко Борисов:

Разхлабваме мерките на база ваксиниране и оздравели пациенти

Премиерът Бойко Борисов разгледа новата многофункционална спортна зала в град Бяла, област Русе

"Поетапно и на базата на резултатите от ваксинирането срещу COVID-19 и оздравелите пациенти започваме разхлабване на мерките." Това заяви премиерът Бойко Борисов в град Бяла, област Русе.

Премиерът уточни, че детските градини и ясли ще бъдат отново отворени от 5 април, обсъждат се и вариантите за връщането на учениците от 5 до 12 клас от 12 април по определена схема. Ще се разреши функционирането на откритите площи на заведенията, ресторантите, кафенетата, а театри, галерии, музеи, филхармонии, консерватории ще отворят при определен капацитет – първо на 30%, следващата стъпка ще е при заетост на 50%. Предвижда се също отпадането на забраните и за фитнеси и спа центрове.

"В тази изключително тежка ситуация в света, това е оптималният вариант между прилагането на мерки и психическото здраве на хората“, посочи министър-председателят Бойко Борисов. Той подчерта, че благодарение на усилията на Европейската комисия у нас до края на тази седмица ще пристигнат 230 000 дози ваксини, а за месец април се очакват над 700 000.

"Разчитам на всички лични лекари, на всички наши медицински специалисти да поставят по 10 000-15 000 ваксини на ден. Това означава, че ще достигнем към 1,5 милиона българи, които или да са ваксинирани или да имат защита с антитела след преболедуване и май-юни вече ще излизаме от пандемията", каза Борисов.

В Бяла министър-председателят коментира съмненията в честността на предстоящите парламентарни избори. "Тяхната (на опонентите на ГЕРБ - бел. ред.) единствена цел е суматоха в държавата, да няма стабилност, в тази среда единствено могат да виреят, но хубаво ли е това за държавата и за обществото", добави Борисов. Той посочи, че опонентите му се стремят да "заливат обществото с фалшиви новини, защото реално няма какво да покажат като свършена работа". „Хората да си направят изводите, нищо повече“, каза премиерът, който очевидно отново смесва традиционните си обиколки си из страната с предизборната кампания на ГЕРБ.

Министър-председателят отново се похвали, че работата на правителството била фокусирана върху образованието, здравето, спорта и културата. В тази връзка той разгледа новата многофункционална спортна зала, за която правителството отпусна през 2019 г. 1 800 000 лева на община Бяла. Размерът на залата позволява провеждането на състезания и тренировки по волейбол, баскетбол, хандбал, футбол, тенис, бадминтон, борба, бокс, джудо, вдигане на тежести и др. А през 2018 г. кабинетът осигури на общината 3 682 672 лв. за проект за доизграждане и оборудване на СУ „Панайот Волов“, което е най-голямото средищно училище в общината. В него се обучават около 380 деца от 5 до 12 клас от висококвалифициран учителски колектив.

В Бяла министър-председателят Бойко Борисов обяви още, че са на финална фаза конкурсите за строежа на  магистралата Русе – Велико Търново.

Facebook logo
Бъдете с нас и във