Банкеръ Daily

Корнелия Нинова:

Разговорите с “Има такъв народ” продължават

Събираме се около кабинет на промяната. Това заяви лидерт на БСП Корнелия Нинова след срещата с "Има такъв народ".

Представителите на двете политически сили не слязоха заедно да говорят пред медиите. Първа пред журналистите сподели впечатленията си от срещата Корнелия Нинова, а след като тя свърши с изявленията си, при тях дойде Тошко Йорданов.

"Разбрахме се с "Има такъв народ", че разговорите продължават, това е само първа среща", каза Нинова пред журналисти.

"Оценяваме случилото се като първа добра крачка към разговори и диалог за намиране на съгласие за съставяне на правителство. Уточнихме теми и политики, по които имаме припокриване. Остават и някои различия. Утре ще обсъдим на Национален съвет на БСП случилото се днес и разговоритe. Разбрахме се, че разговорите продължават. Това е само първа среща", добави Нинова.

"Ще излъчим експертни групи, които ще работят по политики", заяви тя. След Националния съвет на БСП от партията ще предложат работна група по важните конкретни политики . "Те са готови от своя страна да представят експерти и да започнат работа по всяка политика конкретно", уточни тя. 

Нинова обаче посочи, че имат "повече общи (приоритети - б.а.) и по-малко различия". 

От БСП били против приватизацията на Българска банка за развитие и против концесиите. Имали някои различия за преизчисляването на пенсиите. От БСП настоявали да стане бързо - с актуализацията на бюджета. От ИТН искали това да стане догодина - с новия бюджет. Ключово обаче е, че и двете формации са единни, че преизчисление трябва да има. 

Не са обсъждани Истанбулската конвенция и казуса с Република Северна Македония. По съдебната реформа обаче имали "много сходства" - за закриване на специализираните съд и прокуратура, за КПКОНПИ, контрол върху главния прокурор. 

"И също, заедно установихме, че сме на едно мнение, че сериозната съдебна реформа - прехвърлянето на прокуратурата от съдебната в изпълнителната власт, различна структура на Висшия съдебен съвет, - изисква промяна в Конституцията, което изисква време", посочи Корнелия Нинова. 

От БСП искали и нов закон за КПКОНПИ. 

Лидерът на БСП отговори на въпрос дали на срещата са обсъждали кой ще оглави проектокабинета. "Не, нито ние сме поставяли въпроса, нито те", заяви още Нинова.

Мандатоносителят решава кого ще покани на разговори, ние приехме поканата им, за да обясним какво искаме ние и какво ще защитаваме. Накрая на тях, обаче, трябва да се насложат всички приоритети на всички партии в една голяма Програма – това е голямото предизвикателство, каза още лидерът на БСП.

Заедно решихме всяка от партиите да изложи вижданията си след тази среща, така Нинова обясни защо слиза сама на брифинг след разговорите с ИТН.

Има обща посока на действие. Това каза председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов след среща с представители на БСП.

"Опитахме се да намерим общите неща, защото другият вариант е да отидем на изобри", каза той. По думите му няма проблем да се ходи на нови избори за "Има такъв народ".

"Това беше първа среща, на която изложихме вижданията си кои са най-важните неща, които трябва да се свършат в следващите месеци и да речем година и половина. Разказахме си програмите, въпреки че се оказа, че те са доста подготвени. Прочели са ни програмата, както и ние сме чели тяхната. Просто го вмествам като леко заяждане на репликата "Има такъв народ" няма програма. Явно, който иска да я намери, я намира. Оказа се, че както си знаехме, някои неща са общи и те са общи за доста партии не само за нас или за тях", посочи той.

"Имаме и разминавания по някои неща. Имаме обща посока за някои неща, но различни акценти, с които може и да не успеем да се стиковаме. Това са неща, които всъщност се решават след това в работните групи в самия парламент. Знаете, че някои закон да се промени, ще трябва да има разговори и търсене на консенсус. Никой не може да наложи силово, каквото и да смята. Хубавото от цялата тази работа от тези два дена е, че има обща посока на действие", каза още Тошко Йорданов.

„БСП са по-социални, а ние сме по-твърди, но основната ни обща цел е да се махне управлението на ГЕРБ. Целта ни е да се намерят общи неща с партиите, а не линии, които да ни разделят, защото другият вариант е да се ходи на избори, което за нас не е проблем“, каза още депутатът.

"Днес не сме поемали ангажименти, БСП тепърва ще комуникира с Националния си съвет. Когато една партия е с мнозинство, другите трябва да има на какво да стъпят, за да ни подкрепят", завърши Йорданов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във