Параграф22 Daily

Общество и политика

Разгеле! Прокуратурата обяви, че разследва хакването на пощите

След пет месеца размисъл, днес (13 септември) Софийска градска прокуратура съобщи, че е образувала досъдебно производство за хакерската атака срещу "Български пощи"ЕАД. Производството е образувано за това, че през месец април 2022 г. в гр. София неправомерно е спрян достъпът до компютърни данни в информационна система на „Български пощи“ ЕАД, която е част от критичната инфраструктура, като деянието е извършено с цел имотна облага и от него са настъпили тежки последици, пише в съобщението.

Досъдебното производство е образувано с постановление на прокурор в СГП от 31.05.2022 г. след проверка по реда на чл. 145 от Закона за съдебната власт, съобщават още от СГП.

След анализ и преценка на всички данни, събрани в хода на проверката, прокурор в СГП е счел, че са налице достатъчно такива за извършено компютърно престъпление.

Поради особената фактическа и правна сложност, разследването е възложено на следователи от Национална следствена служба. До момента са извършени множество действия за събиране и проверка на доказателства. Работата по случая продължава.

Facebook logo
Бъдете с нас и във