Банкеръ Daily

Общество и политика

Разединените патриоти наливат гласове на "Воля"

Веселин Марешки и Орхан Исмаилов

Европейският парламент публикува нова серия от прогнози за разпределението на местата в следващия Европарламент, в който вече изчисленията са на база 751 места, предвид отлагането на Брекзит. Според тях ГЕРБ и БСП ще пратят по шестима евродепутати в Брюксел. ДПС ще имат двама представители, а ВМРО, "Демократична България" и "Воля" - по един.

Реалистична ли е тази прогноза?

Социологът Кънчо Стойчев заяви пред banker.bg, че тя не е нереалистична.
"Напълно възможно е. И нашите данни това показват, че е напълно възможно. Както е и напълно възможно да влязат само три партии (ГЕРБ, БСП и ДПС). Единият възможен резултат е 7:7:3. Възможен е и този резултат, който публикува ЕП", обясни Стойчев. Според него, тъй като се разпределят 17 места, то последното от тях е чисто случайно - то е преразпределение на негласуващи и т. нар. остатъци.

"По-лесно ми е да предвидя за 16, отколкото за 17. Последното може да отиде в най-големия, може да отиде и в най-малкия. Това е неизчислим и неконтролируем фактор", отбеляза социологът.

По думите му "Воля" има възможността да скочи, особено при това положение на разкъсване на връзките между "Атака" на Волен Сидеров и НФСБ на Валери Симеонов. Има достатъчно объркани хора, които биха гласували за партията на Веселин Марешки и образуваната около нея коалиция, смята Стойчев.

Водач на листата на широката коалиция "Воля – българските родолюбци" е лидерът на едноименната партия Марешки. Но той обяви преди време, че застава начело заради личния електорат, който има и най-вероятно няма да отиде в Европарламента. Което означава, че евродепутат може да стане разжалваният председател на Народна партия "Свобода и достойнство" Орхан Исмаилов, който е втори в кандидатския списък.

За Кънчо Стойчев най-реалистичното разпределение е 6:6:3:1 (като едното място най-вероятно е за ВМРО) или 6:6:3:1:1. В този случай едното място може да е или за "Воля", или за "Демократична България".

"Вижте, турците ще изкарат 300 000 гласа, техните са сигурни. Дали това са две или три места, зависи от преразпределението", изтъкна Стойчев. Той допуска, че БСП може да излезе напред с един депутат пред ГЕРБ, но това още не е сигурно.

"Ако питате нормалните десни хора дали ще гласуват за Александър Йорданов (в листата на ГЕРБ), съмнявам се, че ще гласуват. Така че той налива вода в мелницата на другите десни – "Демократична България". За мен специално той е обида за десните хора. И десните хора няма да понесат тази обида и ще гласуват другаде. По-скоро "Демократична България" ще влезе в Европарламента, "Воля" е съвсем на ръба. И Джамбазки (ВМРО) ще влезе", заключи Стойчев.

Във въпросното проучване на Европейския парламент БСП има, макар и крехка, преднина пред ГЕРБ - социалистите взимат 32,8%, а управляващата партия - 32,7 на сто.

На ниво ЕС Европейската народна партия (ЕНП) ще остане най-големия блок със 180 евродепутати, следвана от социалистите и демократите – 149. Алиансът на либералите и демократите (АЛДЕ) ще е трети със 76 представители в следващия Европарламент, се посочва още в изследването.

За сравнение в момента ЕНП има 216 депутати, а групата на социалистите и демократите е съставена от 186.  АЛДЕ сега е четвърти по големина блок с 69 евродепутати.

Нито една от анкетите, използвани за пресмятането на прогнозираните места, не е била поръчвана от Европейския парламент. Това са данни от публично достъпни проучвания на общественото мнение, публикувани от ясно идентифицирани национални институти в отделните държави членки.

 В случая с България са използвани проучвания на агенциите "Медиана" и "Алфа рисърч".

Facebook logo
Бъдете с нас и във