Банкеръ Daily

Общество и политика

Раздвижване вдясно

Христо Иванов и Радан Кънев

"Старата десница" пак подхвана темата за обединение. Такова искат и СДС, и ДБГ на Меглена Кунева, и ДСБ на Атанас Атанасов. Никой обаче не бърза. 

СДС проведе първи конгрес след избирането на Румен Христов за председател. Декларацията на синята конференция потвърди, че формацията иска да присъства в следващия парламент с реформаторско мнозинство от десни партии, с които да участва пряко в управлението на държавата. СДС ще търси разбирателство и допирни точки с формациите, членуващи в Европейската народна партия (ЕНП). Интерпретации за завой към ГЕРБ вкараха Христов в обяснителен режим, като според него това не било вярно. "Ясно сме заявили позицията си - СДС е в извънпарламентарна опозиция. Считаме, че сегашният модел на управление е сгрешен и изчерпан. При тези обстоятелства не намираме своето място в съвместна управленска коалиция с ГЕРБ", обясни новият "син" шеф. По утвърдена традиция той категорично отхвърли обединение с БСП или ДПС. 

Засега неофициално се твърди, че СДС иска съюз с ДСБ, но не и с "Да България" на Христо Иванов или Зелените, които понастоящем формират коалицията "Демократична България". По тази тема отношение взе един от вечните идеолози на синьото обединение - Радан Кънев. "Посланието "Искаме СДС и ДСБ да са заедно, ама ДСБ да разтури Демократична България" е глупаво, опасно и разделящо. То е повторение на грешки от миналото", смята Кънев. Според него "Демократична България" е коалиция, която отговаря на очакванията на много български граждани. Нейното създаване има само един съществен недостатък - че е закъсняло. Електоратът е в голяма степен единен, трудно делим. "Бъдещето - вярвам - е в консолидация, а не разпад", зове още Кънев. 

В дясното уравнение трябва да прибавим на ДБГ. Партията, създадена от Меглена Кунева, а после оглавена от Димитър Делчев, също ще проведат консултации с други дясноцентристки формации за общо явяване на предстоящи избори. "Обединението не трябва да бъде само за евроизборите, а трябва да е за пълен цикъл от избори, така че да се създаде истинска дясна платформа. Смятаме, че единственото решение на този сбъркан модел на управление, който ГЕРБ и Патриотите наложиха, е предсрочни парламентарни избори. И подготвяйки се за европейските избори, ние несъмнено се готвим и за едни предсрочни парламентарни избори", отбеляза Делчев.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във