Банкеръ Weekly

Общество и политика

РАЗДЪРЖАВЯВАНЕТО НА ЦКБ ЧАКА ПРИВАТИЗАЦИЯТА НА ДЗИ

Продажбата на акциите на фонд Земеделие в Централна кооперативна банка не влиза в най-близките планове на фонда, заяви за БАНКЕРЪ заместник-изпълнителният му директор Румен Йончев. Финансовата структура на аграрното министерство притежава 35% от ЦКБ. Според Йончев това акционерно участие е отворило банката към кредитирането на селското стопанство и не е редно сега сътрудничеството да се прекъсва.


Държавното участие в ЦКБ е 49.25% и освен от фонда то се представлява и от Държавния застрахователен институт (ДЗИ), който притежава 14.25% от акциите на банката.


Фонд Земеделие придоби 35% от ЦКБ през юли 1999 г., купувайки акциите, които бяха собственост на БУЛБАНК. Въпросната инвестиция предизвика острата реакция на Световната банка и дори постави под въпрос отпускането на заема за земеделието АСАЛ. Правителството пък пое ангажимент пред международната финансова институция до средата 2000 г. делът на държавните структури в ЦКБ да падне под 33 процента. Този ангажимент обаче очевидно няма да бъде спазен. Сред банковите среди се коментира, че държавният дял в банката ще падне до 35% едва след като Държавният застрахователен институт бъде приватизиран. А меморандумът за раздържавяването му бе подготвен тази седмица. Според запознати с процедурите по продажба на държавни дружества ДЗИ може да премине в частни ръце най-рано през септември. Което обяснява защо Световната банка ще остане излъгана по отношение на ЦКБ.


Според банкери веднага след като ДЗИ бъде продаден, фонд Земеделие ще предложи на неговия купувач част от акциите си в ЦКБ, така че държавният дял в банката да падне до 33 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във