Банкеръ Daily

Общество и политика

Разделното събиране на опаковки е приоритет за пивоварите

Фирмите от пивоварния сектор са сред най-активните в прилагане на различни еко инициативи за опазване на околната среда. Всички вложения, които те правят, са насочени както към въвеждане на олекотени и рециклируеми материали за милионите бирените опаковки, които използват, така и за инвестиции в производствено, логистично, енергийно и технологично оборудване с висок коефициент на пестене и оползотворяване на природни, енергийни и други ресурси.

Още на пролетния бирен салон на Съюза на пивоварите в България беше оповестена новата инициатива на членовете му: кошове за разделно събиране на пластмасови бутилки да бъдат поставени от Съюза на пивоварите в градовете, в които има бирени заводи.

Сега от Съюза на пивоварите обявиха истинското начало на инициативата си за поставяне на арт контейнери за разделно събиране на пластмасови опаковки. Първите два големи дизайнерски коша под формата на бутилки вече са на разположение на жителите на Велико Търново. Такива специално изработени контейнери браншовата организация безвъзмездно предоставя на общините с пивоварни заводи. На 28 септември те ще бъдат инсталирани и в Стара Загора, а до края на годината - в още три града. 

Инициативите на съюза са част от кампанията "Избираме устойчиво бъдеще" и са с цел повишаване на информираността за разделното събиране на опаковки и повече рециклирани бирени бутилки и кенове.

Под мотото „Код: Отговорни заедно“ се проведоха и ежегодните инициативи за родители и деца в община Велико Търново. Изградена беше „Зелена класна стая“ на открито, която дава възможност учениците да практикуват занимания, формиращи екологична култура. Стаята допълва създадения в село Балван комплекс с тематични площадки – за оцеляване сред природата, за защита при наводнения и бедствия, за пожарна и пътна безопасност и други.

Предвид приоритетите за устойчиво развитие, съюзът е направил дарение на 10 контейнера за разделно събиране на пластмасови опаковки отново в община Велико Търново. В партньорство с местната организация на кметовете на малките населени места „Янтра 2001“ и Дарителско сдружение „Св. Иван Рилски“ те вече са поставени в централната част на съответните села.

В продължение на тези активности в Стара Загора на 25 септември от 12.30 до 17.00 часа съюзът организира арт работилница за декориране на бирени бутилки и кенове. С участието на художничката Кристина Тужарова пред Културен център - Стара Загора десетки бирени опаковки ще бъдат преобразени в стилни аксесоари за дома.

По време на събитието ще бъдат коментирани и различни интересни факти, свързани с разделното събиране. Според проучвания всеки пети българин предпочита да купи продукт на компания, която е социално отговорна. Годишно от пуснатите на пазара бирени опаковки се рециклират 45 процента. Един тон рециклирана пластмаса спестява електричеството на едно българско домакинство за две години. Оползотворените органични отпадъци от производството на бира могат да се преработват в нишка за 3D принтиране. Материалът се използва за печат на 3D матрици за производство на различни триизмерни предмети, включително за бирени чаши.

Facebook logo
Бъдете с нас и във