Банкеръ Weekly

Общество и политика

Разделяй и владей здравни осигуровки

Властта създаде поредния хаос в здравеопазването, точи се и за 40 млн. лв. от касата

Управляващите ударно редактират здравното законодателство, само и само да отхвърлят от плещите си медицинските дейности, обременяващи бюджета на ресорното министерство. По всичко личи, че интензивните грижи, ин витро процедурите, ваксините и високоспециализираните изследвания ще бъдат прехвърлени към Националната здравноосигурителна каса, за да легнат на плещите на все по-малкото съвестно осигуряващи се граждани. Врътката ще стане възможна със светкавична промяна на текстове в Закона за здравното осигуряване, вече одобрени на първо четене от здравната парламентарна комисия. Преди около седмица Българският лекарски съюз категорично отказа да подпише Националния рамков договор за 2013-а, въпреки че договорените цени на клиничните пътеки в него бяха по-добри за медиците. Бойкотът на лекарите на практика означаваше, че здравната каса ще продължи да работи по действащите правила и не може да поеме плащания за нови дейности.


В същото време към централния бюджет вероятно ще изтекат още 40 млн. лв. от здравните ни вноски, което за пореден път би потвърдило констатацията на синия депутат д-р Ваньо Шарков, че ведомството на Пламен Цеков се е превърнало в


спестовната касичка на финансовия министър

Симеон Дянков. На извънредния събор на лекарите бяха изнесени данни, според които над 2 млрд. лв., събрани от здравни вноски от началото на мандата на ГЕРБ, са потънали в държавния бюджет. Изглежда, правителството се опитва все по-здраво да хване юздите и на надзорния съвет на здравната каса, който решава как да се харчат парите на институцията. И докато депутати и медици играят тежък здравен ендшпил, потърпевши както обикновено ще се окажат пациентите.


За първи път от години насам съсловната организация на лекарите показа принципна позиция и отказа да подкрепи авторитарния стил на решаване на проблемите в здравеопазването, като не парафира рамковия договор с все по-държавното здравноосигурително ведомство. Този акт може да се приеме и като професионален провал на здравния министър Десислава Атанасова, която бе абсолютно убедена, че медиците ще склонят да приемат волята на управляващите. Последните бяха приготвили доста благинки за белите престилки в текстовете на съглашението и затова смятаха, че са си опекли работата. Например за догодина лекарите вече бяха договорили с 12 млн. лв. повишение на бюджета за лечение с направления и повече пари за джипитата. Два милиона лева отгоре трябваше да получат и болниците заради по-изгодните цени на около 30 клинични пътеки. Но


лекарският съюз се отказа от подаянията

и твърдо настоя интензивното болнично лечение, фондът ин витро, проследяването на психично болни и пациенти с кожно-венерически заболявания, както и ваксинопрофилактиката да останат ангажимент на държавата.


Реално погледнато, командироването на тези дейности към бюджета на касата бе предрешено още през юни. Тогава Конституционният съд се произнесе, че трансферът за 100 млн. лв. от здравната каса към Министерството на здравеопазването, за да бъдат покрити тези плащания, е незаконен. След удара, който понесоха, управляващите хитро решиха направо да се отърват от разходите, като прехвърлят дейностите в касата. А след като византийската им инициатива бе затрупана в преспите на лекарското недоволство, светкавично откриха нова нормативна вратичка. Депутатите на ГЕРБ Даниела Дариткова, Лъчезар Иванов и Менда Стоянова внесоха поправки в Закона за здравното осигуряване, които ще дадат възможност на надзорния съвет на здравната каса да включва за изпълнение нови дейности, които още не са договорени между лекарите и здравната каса, но са заложени в бюджета й.


Цените на медицинските услуги през 2013-а пък ще се определят с Постановление на Министерския съвет и ще бъдат замразени в тазгодишните граници. По този начин герберите слагат кръст на един от предизборните си постулати в здравната политика, а именно - да върнат договорното начало в сектора.


Жалкото е, че


извиването на ръце се оправдава

с мнима загриженост за интересите на пациентите. По думите на министър Атанасова законодателните промени се налагат, защото в противен случай от 1 януари 2013-а онкологично болните не биха имали достъп до лечение с високи технологии и петскенер, жените с репродуктивни проблеми няма да влязат в програмите за ин витро, а болниците ще останат без парите си за интензивно лечение. Де факто това е така, но именно управляващите създадоха патовата ситуация, а сега прехвърлят отговорността за издънката си върху чужди плещи. Атанасова добави, че смята решението за законосъобразно, тъй като съгласно Имунизационния календар и Наредба 15 за имунизациите задължителните ваксини покриват всички здравноосигурени до 18-годишна възраст, само че пропусна да спомене, че те се осигуряват от бюджета. От своя страна директорът на НЗОК д-р Пламен Цеков каза, че нито лекарският съюз, нито касата могат да коментират здравната политика, защото тя се задавала от правителството. Репликата му ние сме длъжни да изпълним това, което е разписано, изглежда твърде неуместна, когато се отнася за независимо съсловие и наддържавна институция.


Всъщност, твърде съмнително е дали здравната каса е запазила дори частица от своята автономност. С новите законови промени надзорният й съвет, съставен от девет души, ще получи неограничени


правомощия да се разпорежда с милиардите

от здравни осигуровки. Но поглед към състава на надзорниците показва, че правителството се нуждае само от един страничен глас, за да контролира парите ни от здравни осигуровки. Ясно е, че срещу ръжена няма да ритат заместник-министърът на здравеопазването Десислава Димитрова, изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов, изпълнителният директор на АЕЦ Козлодуй Валентин Николов и заместник-министърът на здравеопазването д-р Минчо Вичев. Останалите петима са представителят на пациентските организации Пенка Георгиева, д-р Иван Кокалов от КНСБ, Тома Томов от КТ Подкрепа, доц. д-р Красимир Гигов от Българската търговско-промишлена палата и Виктор Серов от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Ясно е, че поне един от тях го играе про-ГЕРБ. Във всеки случай на последното събрание на съвета 40 млн. лв. от надсъбрани вноски не бяха разпределени за здравни плащания и ще потеглят към резерва на Дянков.


Ръководството на касата реши също така да плати 10 млн. лв. за надлимитните дейности, извършени от болниците през 2012-а, но не оползотвори останалата сума, въпреки че спокойно можеше да реши с 40 млн. да сключи договори за авансови плащания с изпълнители на медицинска помощ за догодина. Решението е скандално, особено, след като на предишния надзорен съвет 44 млн. лв. текущи разходи за лекарства бяха прехвърлени за 2013-а. Така се оказва, че НЗОК заложи в бюджета си за следващата година минус 44 млн. лв., а в същото време се планира да върне във фискалния резерв 40 млн. лв. от преизпълнените здравни вноски. Според юристи, тъй като лекарствата са отчетени здравноосигурителни плащания, вземането на решение да не платим 44-те милиона при наличието на неразходвани и върнати в бюджета средства е подсъдно за нас като надзорен съвет, отбеляза Пенка Георгиева.


Има още едно твърде смущаващо нещо. Управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков твърди, че не е възможно с тези средства да се платят авансово на договорните партньори дейности за 2013-а, които след това да се приспаднат. Бившият управител на касата д-р Димитър Петров обаче веднага репликира, че това не само е резонно, но и задължително, за да може Надзорният съвет на касата да спази закона. Излиза, че или Цеков не знае правилника на институцията, която управлява, или се е отказал от независимостта си.


nbsp;


nbsp;


Законовите спорове обединиха опозицията


С 11 гласа заи 6 противпарламентарната здравна комисия одобри на първо четене законопроекта на ГЕРБ, даващ картбланш за прехвърляне на дейностите от министерството на Десислава Атанасова към здравната каса. Недоволството от поправките обедини левите и десните депутати, но контрапроектите им бяха отхвърлени от мнозинството. Управляващите дори обвиниха опозицията, че преследва политически цели и иска пациентите да останат без лечение след 1 януари.Двата законопроекта на сини и червени бяха подкрепени от по шестима депутати. Министър Атанасова заяви, че при гласуван бюджет предложенията на Мая Манолова и д-р Ваньо Шарков са невъзможни за реализиране. Доктор Шарков обаче не видя проблем Народното събрание принципно да реши въпросните дейности да останат в здравното министерство, а догодина да се гласува актуализация на бюджета. Който и да е финансовият министър, бюджетът не е свещена крава и може да се актуализира. Защо изобщо се набутахте в тази история? Този, който ви набута, в момента не е в залата, за да отговаря, отбеляза Шарков.Дори ако рамковият договор беше подписан, никъде в него не бяха заложени новите дейности, изтъкна консултантът на Лекарския съюз д-р Димитър Петров. По думите му лекарите са против прехвърлянето на ваксини и ин витро към касата, а никой не пречи на надзорния й съвет да въведе цените и обемите, договорени със съсловната организация. Те ги отхвърлиха, вероятно като наказателна акция срещу лекарите, добави Петров.Правите извънредно законодателство на пожар, подчерта Хасан Адемов от ДПС. Колежката му Нигяр Сахлим пък вмъкна, че създадената законодателна суматоха е била предопределена. А Мая Манолова от Коалиция за България директно запита управителя на НЗОК д-р Пламен Цеков наистина ли се отказва от 40-те милиона преизпълнени здравни вноски. Шефката на здравната комисия Даниела Дариткова обаче не даде думата за отговор на Цеков. Въпросът не бил по темата...
Facebook logo
Бъдете с нас и във