Банкеръ Daily

Общество и политика

"Разделяй и владей" прилага ГЕРБ и спрямо филмовата индустрия

Евгени Будинов

И в промените в проекта на Закона за изменение и допълнение на Закона за филмовата индустрия (ЗИДЗФИ) депутатите от ГЕРБ продължават с порочната практика да вкарват лобистки текстове в 12 без 5, без обществено обсъждане.

Това стана ясно, след като на 25 януари 13 организации, свързани с киноиндустрията (осем асоциации, Съюзът на българските филмови дейци, Международен София Филм Фест, както и Международен София Филм Фест "София Мийтингс", Обсерватория по икономика на културата и dif[Сдружение на филмовите и телевизионните режисьори), разпространиха отворено писмо, в което сигнализираха, че народните представители от парламентарните групи на ГЕРБ, БСП, ДПС и ВОЛЯ са в безпринципно политическо съглашателство в полза на големите телевизионни оператори.

Ето какви са двете основни позиции, изразени в предаването за култура по Българската национална телевизия - на председателя на Съюза на българските филмови дейци - режисьорът Милко Лазаров, и на депутата от ГЕРБ - актьорът Евгени Будинов.

Според Милко Лазаров промените, извършени в последния момент, драматично променят философията и основните принципи в Закона за филмовата индустрия. С тях на практика държавната помощ, предназначена за производството на български филми, ще бъде пренасочена към създаването на телевизионни сериали с цел запълване на съдържанието на двете големи частни телевизии. Причината - предстоящите избори.

Освен това с предложените промени е нарушен Законът за нормативните актове, който изисква при големи промени в един закон да се проведе обществено обсъждане и оценка на въздействието. Промените пряко нарушават и Регламент 651/14 на ЕС, който на практика е закон за регулиране на данъчните помощи в Европейския съюз. Има нарушение и на самия Правилник за работата на Народното събрание и по-конкретно на член 84, който забранява фундаментални принципни изменения и излизане от обхвата на закона, който вече е приет на първо четене.

"Това не допуска да се правят изменения в последния момент – тук говорим за цяла трета схема, която влиза в Закона за филмовата индустрия. Така или иначе и по двете други схеми, които се обсъждат в момента, в кинообщността има напрежение – първата е така наречената схема за стимули, втората - схемата за производство на българско кино. Не стига това, но се внася и трета схема (изискване продуцентите на филми да бъдат допускани да кандидатстват за финансиране само при условие, че са сключили договор с голям доставчик на медийни услуги - с 1 млн. активни потребители или със средногодишен аудиторен дял в праймтайм най-малко 10 на сто), която е фундаментална промяна на закона – и законодателно, и философски. И заради това филмовата общност не е склонна този закон да бъде приет с тези промени" - категоричен бе Милко Лазаров.       

От своя страна Евгени Будинов го контрира, че кинообщността не са само председателите на 11-те асоциации, които били около 150 човека. Това възмути Лазаров, който обясни, че само в Съюза на филмовите дейци членуват 600 човека.

"Законът е за филмовата киноиндустрия и той засяга 15 000 човека" - продължи Будинов и така до края на предаването по БНТ защитаваше тезата, че в отвореното писмо има "неистинност" и че това не е обединената българска филмова общност. Будинов обяви в ефир, че било обществена тайна, че се взимат милиони за финансиране на филми и половината от парите или някаква част от тях изчезвали. В същото време, за по-голяма убедителност, той посочи, че от 11-те асоциации му се били обадили десетки хора, че подкрепяли промените. От друга страна лансира тезата, че въпросните асоциации участвали в Националния съвет за кино и определяли какви пари да се дават за българско кино - после същите тези хора кандидатствали със свои проекти. Но с новите законодателни промени това щяло да се промени и именно поради тази причина асоциациите били притеснени.

Милко Лазаров остана изумен от доводите на Будинов и само коментира, че това е като "разговор с Цецка Цачева".

"Не може така да се говори. Аз очаквах на много по-друго ниво да водим разговора. Нас не ни интересува размера на средствата. Нас ни интересува принципа" - категоричен бе Милко Лазаров и постави въпроса дали подобен закон функционира в друга държава в Европейския съюз, така че с публични средства да се подпомагат частни телевизионни проекти.

Той попита и защо народните представители от парламентарните групи на ГЕРБ, БСП, ДПС и ВОЛЯ копират едно към едно становището на Асоциацията на филмовите и телевизионни продуценти, така, както то е публикувано на сайта на Народното събрание.

Будинов не даде отговор на въпроса, а се опита да създаде интрига, вкарвайки в разговора пост във "Фейсбук" на друг член на Съюза на филмовите дейци - Георги Чолаков.

Милко Лазаров обясни, че не може да коментира чуждо мнение, че в Съюза на филмовите дейци не са комсомолска организация и всеки има право на мнение. Накрая Лазаров подчерта, че ако промените бъдат приети, продуцентите на филми като "Слава", "Урок" и "Ага" ще получат забрана да кандидатстват пред Филмовия център в продължение на две години. Цитираните от Лазаров филми са носители на множество престижни награди от международни фестивали, поставили страната ни на световната филмова карта в XXI век.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във