Банкеръ Weekly

Общество и политика

Раздават по 361 лв. помощи за топлото

Опашките за енергийни помощи се появяват наесен.

Целевата помощ за отопление ще се увеличи с 9.86% от 65.72 на 72.20 лв. месечно. Така хората, които са включени в програмата за енергийно подпомагане, ще получат общо 361 лв. за целия отоплителен сезон от 1 ноември до 31 март 2015-а. Промяната е предвидена в проект за изменение на Наредбата за отпускане на целева помощ, публикувана за обществено обсъждане на сайта на Министерството на труда и социалната политика. Тя е предизвикана от новите цени на електроенергията, влезли в сила от този месец. По разчети на социалното ведомство за повишаване на помощите за отопление ще са необходими допълнителни бюджетни разходи от 3.7 млн. лева. Парите от увеличението ще бъдат изплатени през декември от Агенцията за социално подпомагане. Останалите средства нуждаещите се ще получат на два транша.
Към 10 октомври 2014-а подадените молби-декларации за целева помощ за отопление са 261 638. Вече са издадени 204 377 заповеди за отпускане на средствата. За миналия отоплителен сезон са изплатени над 18.25 млн. лв. на близо 140 хиляди домакинства.
Крайният срок за кандидатстване за целева помощ в дирекциите "Социално подпомагане" е 31 октомври. За целта се подава молба с постоянен адрес, в която задължително се заявява видът на ползваното отопление - топлоенергия, електроенергия, твърдо гориво или природен газ. За справка се представя актуален клиентски или абонатен номер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във