Банкеръ Daily

Ивайло Иванов:

Разбрах от медиите, че вече не съм главен секретар на МВР

"Разбрах от медиите, че вече не съм главен секретар на МВР. Никой не ме извика, министър Рашков не ме извика, за да си подам оставката, не съм се държал за стола. Тръгвам си от МВР с високо и гордо вдигната глава. Не съжалявам за нищо, което съм направил", заяви пред журналисти отстраненият главен секретар на МВР Ивайло Иванов.

Той заяви, че не се срамува от нищо и затова не се крие. Не е излизал и болничен. "Всеки, който поеме поста главен секретар, трябва да му е ясно, че няма да се пенсионира на него", каза още Иванов.

Гл. комисар Иванов добави, че не се скрил и не е излязъл в болнични. "Посрещнах министъра в първия работен ден, когато дойде тук. Посрещнах го на входа - никога няма да се скрия. Аз съм офицер, мъж на честта, такива неща не са ми присъщи", каза още той.

"Бях отстранен в петък вечерта след работно време. Разбрах от медиите за прекратяването на правомощията ми. Никой не ме извика, министър Рашков не ме извика, за да си подам оставката, не съм се държал за стола", посочи Ивайло Иванов.

"Искат да атакуват политическото ръководство - добре. Но не обезличавайте труда на колегите - направихме много срещу битовата престъпност и войната по пътищата", коментира бившият главен секретар.

"Тръгвам си от МВР с високо и гордо вдигната глава. Не съжалявам за нищо, което съм направил. Мисля, че през цялото време моите действия са били в името на върховенството на закона, за опазване живота и здравето на българските граждани, за опазване на обществения ред. Не се срамувам от нищо. Не се крия", подчерта Иванов.

„22 години от живота ми минаха и по никакъв начин не съм си представям, че моята кариера в МВР ще приключи по този начин. Знам какви са били моите действия, знам от какво съм се ръководил“, каза още той.

Относно мотивите, заради които е отстранен, Иванов обясни, че първоначално му е отказвано да разбере какви са те. След това се е запознал с тях, но те са станали публично достояние така или иначе. А имено – заради полицейското насилие по време на протестите миналото лято.

"Полицейско насилие имало... къде няма протести? В Англия, Германия или Франция, в която за година изпотрошиха Париж. На този принцип нямаше да има нито един полицай на ръководна позиция. Ако ни замерят с яйца и бомби, то каква е трябва да ни е реакцията? Никой не попита какво им беше на полицаите", обясни бившият главен секретар на МВР.

Относно инцидентите на протестите през лятото на 2020 г. Иванов разкри, че проверки са извършени и вече има наказани униформени.

"Стремяхме се да запазим гражданкия мир. Къде сбъркахме с тактическите действия? Ами при организацията на охраната на протестите?, попита гл. комисар Иванов.

„МВР и българските полицаи не пазят дадена партия или политическо движение, а пазят институции. За мен тогава бяха едни перфектно организирани операции. Аз поех цялата отговорност“, заяви той.

Днес служебният министър на вътрешните работи заяви, че има информация за купуване на гласове и чадър над престъплението. Гл. комисар Иванов коментира така думите на Бойко Рашков: "И аз имам оперативна информация за много хора, но работя с доказателства".

По-рано позицията си за уволнението на Иванов изрази бившият вътрешен министър Христо Терзийски, който възрази срещу отстраняването му.

Отстраняванто на главния секретар на МВР главен комисар Ивайло Ивайнов противоречи на Закона за МВР. Това написа в социалната мрежа Facebook бившият вътрешен министър Христо Терзийски.

Главният секретар на МВР бе отстранен с указ на президента Румен Радев и по предложение на Министерския съвет. Това беше поискано от кабинета. Правителственото решение бе прието неприсъствено.

"Правомощията на главния секретар на Министерството на вътрешните работи - главен комисар Ивайло Стефанов Иванов, се предлага да бъдат прекратени във връзка с нарушение на основни принципи за работа в МВР, изразяващо се в незачитане и негарантиране на правата и свободите на гражданите и тяхното достойнство, както и в липса на обективност и безпристрастност, с което е накърнил престижа на МВР както пред служителите на МВР, така и пред обществото". Това се посочва в мотивите към предложението на служебното правителство за освобождаването му, публикувани в информационната система за правна информация на Министерския съвет,

"Не исках да коментирам действията на своя служебен приемник в МВР, преди да е имал достатъчно време, за да може да се оцени обективно работата му, но когато, по негово предложение, служебното правителство грубо нарушава Закона за МВР, и то още в първия ден, няма как да не реагирам", коментира бившият вътрешен министър Христо Терзийски по повод чистката в МВР и освобождаването на главния секретар Ивайло Иванов.

Законът много ясно разграничава политическото от професионалното ръководство на министерството. Затова и изчерпателно регламентира хипотезите, при които могат да се прекратят правомощията на Главния секретар на Министерството на вътрешните работи.

В Решението си за отстраняването на Главен комисар Ивайло Иванов, служебното правителство, тъй като няма как да намери друго основание, се позовава на чл. 36, ал. 6, т. 6 - "тежко нарушение или системно неизпълнение на служебните задължения, както и при действия, които накърняват престижа на министерството", написа Терзийски.

"И служебният министър, и служебният премиер, и Президентът би следвало да знаят, че такова тежко нарушение трябва да е установено по определен процесуален ред - в рамките на извършена служебна проверка с последващо дисциплинарно производство, каквито не са били проведени.

Нямам никакво съмнение, че това закононарушение ще бъде коригирано от съда. Но имам сериозни опасения, че подобни действия на хора, назначени "служебно" на изборни постове, могат сериозно да увредят авторитета на Министерството на вътрешните работи и да повлияят на мотивацията на хилядите достойни професионалисти, които работят в системата.

Има граници, които не бива да бъдат преминавани - дори желанието за реваншизъм да е неудържимо", заключава бившият вътрешен министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във