Банкеръ Daily

Общество и политика

Разбитата фабрика за цигари в с. Труд има връзка с тази в Карнобат?

Фабриката за незаконни цигари, разбита от МВР днес при мащабна спецоперация, предизвика и интереса на премиера Бойко Борисов. "Виждали сме много фабрики за производство за контрабандни цигари, но толкова голяма и толкова добре организирана - не сме!", заяви той когато пристигна на инспекция в село Труд, където бе проведена полицейската операция срещу контрабандата на цигари. 

По данни на МВР халето е изградено преди една година и е снабдено със специални шумоизолиращи панели. Фабриката е била оборудвана с мощен генератор за ток, инсталирана е нова поточна линия.  Достъпът до цеха е бил ограничен и контролиран.

Всеки месец цехът е бълвал по 6 хиляди мастербокса цигари от марките "Мурати" и "Роял" на "Филип Морис". Те са с гръцки надписи, като се предполага, че са предназначени за износ в южната ни съседка.  Загубите за бюджета са между 15 и 20 милиона, заяви премиерът.

МВР е ударила цеха в момент на производство. Задържани са 11 души, издирват се още четирима. Задържаните са молдовски и украински граждани, които са живеели в самата фабрика. Инвестицията във фабриката е за около 10 милиона лева.  Открит е още един по-малък цех в село Ръжево Конаре, където са извършвани манипулациите по нарязването на тютюна. Полицаите са намерили и специално изграден тунел за бягство. При операцията е задържан влекач, натоварен с цигари на стойност 1,5 млн. лева, готови за транспортиране. В самата фабрика също са открити цигари за над 1 милион лева. 

Спецоперацията е проведена под ръководството на Специализираната прокуратура, Главна дирекция "Борба с организираната престъпност", ДАНС и Агенция "Митници".

"Вчера специално повдигнах въпроса. Но някои хора не си взеха бележка. Имаме 3,8 % контрабанда, която е най- ниската в Европа. Но все пак ни беше много интересно от къде идват тези цигари. Когато акцията стартира, полицията първо откриха цеха в Ръжево Конаре. С Гешев цяла сутрин спорихме може ли от там да идват цигарите. Даже се изпокарахме. Но после намериха и завода", разкри подробности от операцията премиерът. 

Според зам. главният прокурор Иван Гешев се проверява връзка между фабриката в Карнобат и фабриката в Труд.  Както е известно, цехът за производство на контрабандни цигари в Карнобат бе разбит при спецоперация в началото на септември миналата година. Щетата, която е нанесла на държавния бюджет нелегалната фабрика възлиза над 70 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във