Банкеръ Daily

Общество и политика

Разбита е група за шпионаж в полза на Русия, похвали се Гешев

От прокуратурата се включиха на извънреден брифинг, на който бе обявено, че за първи път в новата ни история е разкрита група за шпионаж. Арестувани са двама военни по подозрение за изнасяне на класифицирана информация в полза на чужда държава - Русия.

"Разследването е от особено значение за сигурността на България, Европейския съюз, НАТО и САЩ. Няма друг такъв случай след 1944 година. Започнали сме да забравяме да обичаме родината, че сме българофили, че защитаваме националния си интерес и да не го продаваме за жълти стотинки", каза главният прокурор Иван Гешев.

Групата, включваща и действащи военни, е изградила агентурна мрежа, разясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Ръководителят на групата е бивш висш служител на българското военно разузнаване. Той условно е наречен от държавното обвинение "резидент". Завършил е военно образование в България и чужбина, както и разузнавателна школа в Москва, позната като ГРУ. Впоследствие става и преподавател по оперативни дисциплини във военното разузнаване.

Основната задача на ръководителя е била да изгради нелегална агентурна мрежа. Вербувал е лица, които са имали достъп до класифицирана информация на България, НАТО и ЕС, която е определена и като държавна тайна. В групата за изнасяне на квалифицираната информация е участвала и съпругата на резидента, която има българско и руско гражданство, ползвала се е доверието на руските дипломати, акредитирани у нас. Тя е играла ролята на посредник между резидента и служител на посолството на Руската федерация у нас. Съпругата е предавала информация и парични средства. Има документирани нейни посещения в сградата на руското посолство. 

На брифинга бяха пуснати записи на разговори между Резидента и съпругата му, а също и видео, на което се вижда как тя влиза и излиза от сградата на руското посолство в столицата.

Разкрит е ръководен кадър в Министерството на отбраната, който отговаря за планирането и бюджета на ведомството. В групата са участвали и двама действащи служители на военното разузнаване, единият е работел по линията на противодействие на хибридните заплахи, а другият е бил с контингенти зад граница. 

Вербуван е бил и бивш служител на служба "Военно разузнаване". Той е бил командирован като секретар, военно аташе и аташе по отбраната. В момента е директор на регистратурата по класифицирана информация на Народното събрание.

Резидентът провеждал регулярни срещи с агентурната си мрежа в ресторанти, на места за спортни тренировки, обществени места и в личния си автомобил – всеки месец на предварително уговорени дата и час. Предоставял им и мобилни телефони и SD карти за тях – с цел с тях да заснемат чувствителна информация и след това снимките да остават само в лесно преносимия носител, без следи на устройствата. Резидентът обучавал агентите си в "оперативно майсторство", твърдят от прокуратурата.

На брифинга бяха показани няколко видеозаписа от скрити камери, на които се вижда как агентите снимат с телефоните си документи от екраните на служебните си компютри. Разкритият служител на Министерството на отбраната в един от дните е снимал документи в продължение на няколко часа.

Според важността на информацията е варирало и възнаграждението – пликове с различна валута. Участниците са заснети как след това я обменят в чейндж бюра.

Групата от тези 6 лица сериозно е нарушила националния интерес, заяви ръководителят на Военно-апелативната прокуратура Елин Алексов. Той съобщи, че едно от лицата се е опитало да избяга при опита за ареста му. Бил е задържан в близост до руското посолство.

Двама военнослужещи от Министерството на отбраната са задържани за 72 часа с постановление на наблюдаващ прокурор от Военно-окръжна прокуратура – София по подозрение за изнасяне на класифицирана информация в полза на чужда държава, обявиха по-рано от военното министерство.

Задържането е станало в резултат на проведени оперативно-следствени действия на службите за сигурност. По случая е образувано досъдебно производство.

Главният прокурор Иван Гешев поздрави в Twitter работилите по акцията и сподели цитат на генерал Иван Колев: "Кавалеристи, Бог ми е свидетел, че съм признателен на Русия задето ни освободи. Но какво търсят сега казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки враг, който пречи за обединението на България!“

При секретна операция в България са задържани няколко души, които са заподозрени, че са извършвали шпионаж в полза на Русия. Операцията е проведена от служители на ДАНС, съобщи днес ТАСС във водещия си материал.


Facebook logo
Бъдете с нас и във