Банкеръ Weekly

Общество и политика

Разбит асфалт по образователната магистрала

Откриването на университетската учебна година ни даде твърде образна картина за отношението на управляващия елит към проблемите на висшето ни образование. На 17 септември премиерът Бойко Борисов, президентът Росен Плевнелиев и ресорният министър Сергей Игнатов успяха да обиколят част от най-авторитетните български висши учебни заведения. Триото политици се включи активно в нахвърлянето на размисли и страсти за бъдещето на науката и образованието ни. Най-семпла и близка до студентските представи за ролята на политиката в образованието бе изявата на държавния глава. Като академичен кадър на Техническия университет Плевнелиев успя да влезе под кожата на наследниците си, наричайки се президентът-инженер. С умерен тон, целенасочено и без гръмки обещания той изтъкна важността на техническата мисъл за изграждане на икономика на иновациите и добавената стойност, каза, че ХХI век ще е епохата на инженерите и натрупа допълнителни точки, поздравявайки отборите на Техническия университет за спечелените награди от световни първенства по математика, компютърно програмиране и инженерни решения.


Премиерът Бойко Борисов обаче попадна в свръхинтелектуалната среда на Алма Матер и очевидно


се чувстваше като индианския вожд Винету

nbsp;


сред непонятните нему носители на духовния прогрес. И Борисов, и ректорът на Софийския университет проф. Иван Илчев говориха за пътища и магистрали. Речта на Илчев бе изящна, метафорична, но в същото време засегна всички актуални проблеми на университетското образование. Между свободата на избор в житейския път и концепциите за държава на духа и магистрали на знанието Илчев не се поколеба да засегне неудобните теми. Каза си всичко за недофинансирането на висшите училища, чалгизацията и насаждането на изкривени ценностни системи. Ректорът директно призова държавниците да приемат науката и образованието като приоритет в политиката си и да защитят правото ни да имаме специална оперативна програма в този сектор.


Борисов като че ли не разбра за какво става дума. Вместо да говори за образование, наука и държавни ангажименти в тази сфера, той запя до болка познатата песен за строителството на магистрали, като дори се ядоса, че част от студентите се подхилкват на думите му. За кратко време премиерът дръпна монолог за ползата от инвестициите в екотранспорт, метро и градинки, успя да изкаже компетентно мнение за политическата ситуация в Испания и Гърция (които били на прага на гражданска война), разнищи и рецесията в Европа. Проблемите на образователната система обаче бяха сведени на нивото само до загубените от държавата пари по европроекти. Висшето ни не било добро, защото преподавателите не мислели достатъчно. Затова и студентите излизали с пропуски в знанията си. Това се казват мъдри констатации, и то хвърлени точно в лицето на най-мислещите в държавата хора... Дори не чухме идеята му как студентите ще бъдат трансферирани като футболисти на Запад.


Е, поне новобранците в Алма Матер получиха ясно послание, че разбитата от 20 години преход магистрала на знанието скоро няма да бъде преасфалтирана. Но както каза в същия ден деканът на Историческия факултет на Софийския университет доц. Пламен Митев, няма как днешна България да не е


сред най-бедните и нещастни държави

в Европа, след като премиерът води класацията за най-добър футболист, а шумно представяна за ВИП персона дама твърди, че столицата на Европейския съюз е Англия.


Образователният министър Сергей Игнатов се опита да насочи разговора в посока финансиране на вузовете. Той вметна, че в бюджета догодина ще има 33 млн. лв. повече за висше образование, от които Софийският университет ще получи допълнителни 5 милиона. Интересно е дали тази сума е допълнително договорена с вицето Симеон Дянков, след като от Министерството на финансите досега официално са обещали само 27.7 млн. лв. отгоре за държавните висши училища в бюджет 2013. Според образователните синдикати и Съвета на ректорите заложените 351-те млн. лв. за университетите съвсем не са достатъчни да разрешат финансовите проблеми в системата. Ректорите са калкулирали минимално необходимо повишение на разходите с 44.5 млн. лв., като настояват и за възстановяване на парите за капиталови плащания. През 2012-а първоначално по това перо бяха отделени 9.8 млн. лв., но впоследствие повече от половината сума бе пренасочена за стипендии. Държавата обещава, че ще вдигне с 5 млн. лв. (до 20 млн. лв.) бонуса за качество, който вузовете получават според рейтинговата система за оценка. Това май се оказва единственият механизъм добрите университети да увеличат заплатите на преподавателите си.


В същото време недофинансирана си остава и издръжката на студенти във ключовите направления инженерни и природни науки, както и в педагогиката и ветеринарните науки. Ако ХХI век ще е епохата на инженерите, не е ли важно да бъдат инвестирани необходимите смешни за бюджета ни 12.5 млн. лв., с които да изградим икономиката на иновациите? Оказва се, че липсват и едни 5 млн. лв. за стипендиите на около 3000 студенти. Министър Игнатов отбеляза, че тези пари ще бъдат намерени, но университетите сами ще ги преразпределят. Така де факто не е ясно дали те ще стигнат до предназначението си.


Другият важен проблем, който всички или коментираха лаконично, или въобще избягваха, е, че от година на година дисбалансът в търсенето на висше образование се увеличава. От една страна, някои


държавни университети остават полупразни

nbsp;


и губят пари заради това, докато други не смогват да поемат наплива от желаещи да учат. Дори Софийският университет, който би трябвало да е еталон за качество на образованието, развива всичките 22 рейтингово професионални направления и е добре поставен в класацията на 20-те хиляди най-добри висши училища в света, ще започне годината с между 300 и 500 незаети места за първокурсници. Във Великотърновския университет, въпреки четвъртото извънредно класиране, също приеха с 162-ма души по-малко от очакваното.


Ако имаш повече студенти, ще имаш повече пари, на което ние въобще не държим. Предпочитам да имам четирима интелигентни студенти, отколкото 40 глупави, но хората трябва да ядат и да получават заплати, образно разясни ситуацията професор Илчев.


В нашата образователна система парите следват студента, а не интелекта и 300 студенти по-малко цифром и словом означават около 200 хил. лв. минус в графата за преподавателските заплати или режийните разходи. При сегашното си финансово състояние университетите ни не могат да си позволят да губят нито лев дори и поради това, че трудно успяват да погасяват задълженията си за местни данъци и такси. Към месец август например Столичният университет, както се изрази премиерът Борисов, дължи на едноименната община над 8 млн. лева.


Алма Матер с основание може да се чувства


жертва на сегашната недомислена система

nbsp;


за финансиране на образованието. Още в началото на годината министър Игнатов лансира идеята във все още бавения нов Закон за висшето образование да влезе текст, според който университетите ще получават парите си на базата на тригодишна развойна и инвестиционна програма, отчитаща успехите им. Както изтъкна ректорът проф. Иван Илчев, ако Софийският университет разчиташе на държавната субсидия от 26 млн. лв., отдавна да е фалирал. Затова поверената му институция си е докарала още 21 млн. лв. от национални и европейски проекти за миналата учебна година, както и 11 млн. лв. в началото на тази.


Междувременно вузове като Медицинския университет в София нямат подобен проблем и само за тази учебна година ще напълнят касата си с парите на над 2000 чужденци. Според ректора проф. Ваньо Митев качественото образование, добрата материална база и сравнително ниските учебни такси от 8000 евро на година привличат студенти от САЩ, Канада, Италия, Турция, Израел, Канада и дори Нова Гвинея. По цял свят имаме наши кадри, нямаме никакъв проблем с реализацията им навън. За съжаление доброто образование се използва за захранване на нуждите от медици на развитите страни в Западна Европа и САЩ, признава обаче Митев. Така износът се оказва добрата половина на българското образование.


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във