Банкеръ Daily

Общество и политика

Равносметката на Първанов: В застой сме, не виждаме светлина

2016 г. беше бурна и сложна, изпълнена с много неизвестни и с тежки предизвикателства, коментира лидерът на АБВ Георги Първанов отиващата си година в интервю за агенция "Фокус".

Като направи равносметката на 2016 г. и за предстоящите събития през 2017 г., той обобщи, че годината е била белязана от много перипетии и в българската политика, трудности за българската икономика, обществено напрежение.

"Това ни позволява да направим извода, че се намираме в период на застой, защото не виждаме на хоризонта необходимата светлина, която да ни покаже какви по-добри перспективи има за страната. Нито в политически план, нито в икономически виждаме някакви параметри, които да ни позволяват да бъдем оптимисти", каза Първанов.

Той посочи, че оценката от участието на АБВ  в правителството на Бойко Борисов е сложна.

„Ние влязохме в тежки дискусии. Това беше едно нееднозначно решение, но мога да кажа, че надделява положителното. Имаше нужда от такъв елемент на подкрепа от такава партия в правителството, която да бъде своеобразен коректив на онова, което правеха десните формации“, каза той.

Първанов подчерта, че АБВ чрез Ивайло Калфин, заместник-министрите, с парламентарната си група, е успяла да бъде такъв коректив.

„Г-н Калфин като вицепремиер и министър на социалната политика направи изключително силна реформа, с която никой не се беше нагърбил досега – пенсионната реформа. Захвана се със сериозни проблеми, свързани с повишаването на доходите по отношение на хората с увреждания. Все проблеми, които чакаха своето разрешение“, коментира той.

Лидерът на АБВ посочи, че се е наложило да оттеглят подкрепата си от управлението, защото са видели, че в другите сектори нещата не вървят.

Facebook logo
Бъдете с нас и във