Банкеръ Daily

Д-р Мирослав Спасов:

Расте скептицизмът към задължителните ваксини

Д-р Мирослав Спасов

"От три дена случаите растат. Може би ще навлезем в поредната вълна, този път причинена от Кентавър. Дано се намери някой герой, който да се пребори с този вирус."

Това каза пред БНР д-р Мирослав Спасов, общопрактикуващ лекар и педиатър.

Категорично не всичко в момента е COVID, вървят си и обичайните инфекции, посочи той. По думите му се увеличават и повече случаи на варицела сред децата.

Спасов е категоричен, че лекарите вече имат достатъчно опит и разпознават кога се касае за коронавирус и кога - за някоя от обичайните вирусни инфекции. Характерно за COVID е, че температурата не е особено висока.

"Нашата имунна система е в постоянна бойна готовност. Носенето на маски не я отслабва", така общопрактикуващият лекар отговори на въпрос дали с продължителното носене на маски и локдауните имунната ни система не е станала по-слаба.

Педиатърът подчерта, че е нараснал делът на родителите, които не желаят да поставят на децата си задължителните ваксини. 

"Българинът продължава да е скептичен не само към COVID ваксините, а и към задължителните ваксини по имунизационния календар. Скептицизмът ми за COVID ваксините си остава. На 4 октомври съм обявил дата за имунизация с адаптираната ваксина срещу Омикрон, имам записани 15 човека. Като цяло желание няма, хората попретръпнаха", сподели от практиката си д-р Спасов.

Той уточни, че "най-голямата драма е с морбилната ваксина - антиваксърски течения в социалните мрежи наливат масло в огъня, повечето майки смятат, че тази ваксина причинява аутизъм".

Facebook logo
Бъдете с нас и във