Банкеръ Weekly

Общество и политика

РАСТЕ ОЖИВЛЕНИЕТО В ЗАДНИЯ ДВОР

Когато встъпи в своя първи президентски мандат в Белия дом, Джордж Уокър Буш обяви, че ще наблегне предимно на вътрешнополитическите предизвикателства пред Америка. Организаторите на атентатите от 11 септември обаче не мислеха така. След рухването на кулите близнаци нищо вече не беше същото и за Буш-младши не остана друго, освен да погледне с повишено внимание политическата карта на света. На свой ред Латинска Америка, която във Вашингтон от много време смятат за свой заден двор, напоследък отмести поглед от големия северен съсед и започна да води активен политически диалог с основните съперници на Съединените щати.
Ядрена енергетика, бойни кораби, оръжейни сделки и много вероятно сътрудничество по въпроса за цените на петрола. Това са част от списъка с будещите безпокойство теми за обсъждане, които водещите руски политици развяват под носа на Вашингтон в Южна Америка. Белият дом многократно подцени значимостта на срещите на пратениците на Москва в твърде ключовата за региона Венецуела. Стряскащо за САЩ е, че обиколката на Медведев в Латинска Америка включваше и други ключови места в региона като Бразилия и Куба, а като се има предвид влиянието на Чавес в съседни страни като Еквадор и Боливия, положението става повече от тревожно.
Вашингтон доста погрешно смята, че слабият руски военен флот не е заплаха, и омаловажава това процъфтяващо приятелство. В Белия дом обаче пропускат най-малко една твърде важна подробност. Венецуела, която е член на Организацията на страните - износителки на петрол (ОПЕК), е първият твърд съюзник на Москва в двата американски континента след студената война и Кремъл гледа на връзките си с полковник Чавес като на начин да отвърне на разширяването на влиянието на Вашингтон в близкия до границите на Русия Кавказки регион. Венецуелският президент, който си е поставил трудната задача да се противопостави на САЩ, естествено, може само да се радва на повишеното внимание към себе си и да посреща с отворени обятия партньори от калибъра на Русия.
Въпреки че е главен оръжеен доставчик на Венецуела, Москва от години беше притеснена заради радикалната антиамериканска позиция на Чавес. Войната в Грузия и сделката на Пентагона с Полша и Чехия за разполагане на елементи от ПРО на тяхна територия накара Кремъл да погледне с по-благосклонен поглед към Каракас. В последните три месеца най-луксозните хотели във Венецуела се напълниха с делегации от руски бизнесмени и политици, а високопоставени венецуелски експерти, включително Чавес, често кацаха на московски летища. Военноморските сили на двете страни дори проведоха съвместни маневри.
Възможността за пробив в Латинска Америка вследствие на отслабеното влияние на Вашингтон беше усетена и от друга световна сила - Китай. Малко преди Медведев президентът на КНР Ху Цзинтао също проведе обиколка в региона. Резултатите от посещенията на двамата държавни лидери ще покажат коя от двете страни води в надпреварата за влияние в Латинска Америка. Присъствието на китайския бизнес в района отдавна е добре забележимо, но Пекин преследва повече цели, отколкото Москва. Китайските управници се надяват, че щедрите им подаръци няма да останат извън полезрението на онези 12 държави в Карибско море, които все още признават съществуването на самостоятелен Тайван. Ако всички тези страни застанат на позицията на континентален Китай, в света ще останат едва 11 столици, които официално признават острова за независим.
Напъните на Русия и Китай да увеличат присъствието си в Латинска Америка може да бъдат възпрепятствани от две тенденции. На първо място това са понижаващите се цени на петрола, а на второ избирането на Барак Обама за президент на САЩ. И двата фактора биха могли да помогнат на Вашингтон да възвърне загубеното влияние в региона по време на непопулярното президентство на Джордж Буш. Обама ще трябва да започне външнополитическата промяна от задния двор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във