Банкеръ Daily

Общество и политика

Рашков: За да влязат във властта, са способни и на престъпление

Министърът коментира и проблема с трансплантациите, като уточни, че в момента тече разследване във връзка с 14 трансплантации в Правителствена болница.

Огромно е желанието да се влезе във властта на някои хора, дори с цената на престъпление, заяви вътрешният министър Бойко Рашков пред медиите от Международната конференция за трафика на хора.

"Ние ще противодействаме на това, затова е служебното правителство и МВР като основен носител на тази отговорност ще си упражни правомощията по закон", коментира Рашков. 

"Опитват се определени политически сили за пореден път да провеждат "изборна кампания”  с натиск върху избиратели. Било представители на фирми с по-голям брой на служители, където едва ли не поставят зависимост за оставането на работа с това, за кого ще гласуват. Било притискане на някои български граждани от известни етноси със същата цел”, допълни той. 

Рашков уточни, че няколко ръководители на служби, след стъпването в длъжност на служебното правителство, са излязли  в дългосрочен неплатен отпуск.

"Директорът на пловдивската дирекция е излязъл в отпуска по болест, а сега е излязъл в отпуск по майчинство до есента. Поради наличието на изискуемите в закона основания и факти по отношение на него е започнало дисциплинарно производство. Как ще приключи, може да каже само разследващия екип, аз не мога да кажа. Временно е назначен друг директор. Дирекцията в Пловдив в момента работи нормално и без да бъде ръководена от излезлия в майчинство Рогачев. Още преди месец са задържани няколко служители от едно районно управление там, които са обвинени в извършване на престъпления. И е много странно излезлият в дългосрочен отпуск да не знае какво се прави в едно от подчинените му районни управления. Само поради факта, че не знае, очевидно не му е там мястото", смята той. 

Министърът коментира и проблема с трансплантациите. Той уточни, че в момента тече разследване във връзка с 14 трансплантации в Правителствена болница.

"Първоначалните данни са, че са извършени груби нарушения на закона и на медицинската практика. Как ще се развие разследването, не мога да прогнозирам, но първоначалните данни са, че трябва да се идентифицират виновните лица и да бъдат предадени на прокуратурата. За изясняването на някои факти е установен контакт с представители на Молдова, които да съдействат за установяването на лица, явили се като донори в България", каза Рашков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във