Банкеръ Daily

Общество и политика

Рашков: Разследването на "Хемус" неминуемо ще доведе до бивши управляващи

Вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че разследването за източването на пари за строителството на "Хемус" "неминуемо доведе до отговорни фактори в управлението на страната до месец април тази година" и допуска, че поради тази причина прокуратурата може да предприеме действия за забавянето на хода на разследването. 

Както "Банкеръ" съобщи по-рано, на брифинг прокурори от Софийска градска прокуратурата обвиниха разследващи от ГДБОП в оказване на натиск по делото за магистралата, по което има обвиняем, на когото е наложена мярка домашен арест. 

В отговор Рашков изнесе още данни за разследването, тъй като според вътрешния министър трябва да се върнем назад, за да се обясни сегашното поведение на прокуратурата. По думите му има обвиняем, защото прокуратурата е приела обвинението за основателно и законосъобразно. Следователно и прокуратурата, и разследващите органи приемат, че лицето, което в момента е под домашен арест, е бил една от важните фигури в източването на финансови средства, предназначени за строителството на "Хемус".

"Този човек е концентрирал в себе си огромно количество финансови средства и в този смисъл се явява доста възлова фигура в схемата за това престъпление. Оттук нататък трябва да се разбере с кого е контактувал той и какъв е пътят на тези финансови средства. Защото има сведения, че има едно лице, което е било в контакт с него, и е подписвало документи в банката, от която са теглени пари, е погледнало какво има в тези сакове и там е видял пачки от по сто лева. За услугата, която е направил на обвиняемия, е получил награда - джип. Знае се кой е той. Цялата тази обстановка до този момент се неглижира. Изтъква се на преден план един епизод от чисто професионалните спорове между разследващите и прокуратурата", разкри още Рашков.

Той изрази недоумение как разследването се води от двама разследващи на терен от ГДБОП, които са контролирани от трима наблюдаващи прокурори. Според Рашков в задачата се пита как двама разследващи могат да окажат натиск върху тримата наблюдаващи прокурори. По думите му преекспонирането на тези обсъждания между разследващи и прокурори го кара да мисли, че прокуратурата съзнателно не е активна в тези разследвания.

"Поведението на ръководената от Иван Гешев прокуратура може да се изтълкува като опит да предприеме действия, които да забавят хода на разследването. Защото ходът на разследването неминуемо ще доведе до отговорни фактори в управлението на страната до месец април тази година. И понеже връзките между главния прокурор Иван Гешев и политическото ръководство на страната до април месец тази година е известно какви са, бих казал близки до степен да пречат на независимостта на съдебната власт и прокуратурата, аз изразявам дълбоко съмнение дали тази нереформирана прокуратура в настоящия момент би могла да изведе едно такова разследване с национално значение до успешен край", обобщи пред националното радио Бойко Рашков.

По повод разследването на заснетите в спалнята на Бойко Борисов кюлчета и пачки МВР шефът каза, че трябва да се разследва този епизод от дейността на бившия премиер, защото прокуратурата "съзнателно не довърши тази работа".

"Прокуратурата направи едни наивни изводи. Ако се работи, има възможности да се докаже произходът на тези средства. Нашата прокуратура нищо не направи в тази връзка. На изявлението на прокурорката би се присмял един начинаещ разследващ полицай или следовател. Тогава прокурорката заяви, че не можело изобщо да се докаже дали в това нощно шкафче е имало пачки и кюлчета злато. Е, как така да не може? Сега други полагат усилия да го докажат", посочи Рашков и добави, че прокуратурата предпазва бившите управляващи от наказателна отговорност в много случаи.

За имотната си декларация вътрешният министър заяви, че са лъжа внушенията, че през последната година е придобивал имоти. По думите му имотите, описани в декларацията, са придобивани в период от 20-30 години назад, a част от тях са придобити по наследство от родителите му, които са покойници. 

"Преди пет дни се произнесе Националната агенция за приходите, резултатът е, че няма несъответствие между моите доходи и моето имущество. Това е изяснен въпрос", акцентира Бойко Рашков, който в понеделник се очаква бъде утвърден като редовен вътрешен министър.

Още по темата: Конфликт между прокуратурата и МВР и за магистрала "Хемус"

Facebook logo
Бъдете с нас и във