Банкеръ Daily

Общество и политика

Рашков: Поведението на членовете на ВСС е абсолютно безотговорно

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков

Решението на Висшия съдебен съвет за главния прокурор Иван Гешев е очаквано, а аргументите не са на юристи, коментира министърът на вътрешните работи Бойко Рашков пред журналисти в Народното събрание.

Първа и единствена точка в дневния ред на депутатите в петък е изслушването на служебните министри на вътрешните работи и на правосъдието - Бойко Рашков и Янаки Стоилов, във връзка с искането за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор. 

"Решението е очаквано и аз съм го заявил доста отдавна. Второ, аргументите не са аргументи на юристи. Категорично го казвам това. Трето, съзирам в това поведение на членовете на ВСС абсолютна безотговорност", подчерта министърът и допълни, че те не са на нивото на Конституцията и на закона, където се предвижда, че "членове на ВСС са хора с високи нравствени качества". 

Той обърна внимание, че ВСС е получавал и неглижирал сигнали от най-различни организации в правната гилдия за главния прокурор.

"Сега, когато се иска от министъра на правосъдието да се разгледат, включително тези сигнали, ВСС да отговаря, че им е изтекъл срокът по закон", заяви още Рашков.

"Прокуратурата се поддава на политическо влияние. Недопустимо въпреки нейната независимост, гарантирана в Конституцията. Представям си какво ще стане, ако прокуратурата бъде изведена от съдебната власт. Смятам, че подобни ръководители ще я направят придатък изцяло към някаква политическа партия, примерно ГЕРБ. Налага се политическата власт да положи усилия, за да постави правила относно поведението на главния прокурор и представителите на съдебните органи от ВСС”, каза служебният министър пред журналисти преди да влезе в Народното събрание. 

Предложението за изслушването на Рашков и Стоилов направи Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!", още преди старта на новия парламент.  

"Внасяме искане за изслушване на министрите на правосъдието и на МВР по повод искането за отстраняване на главния прокурор. На 46-ото народно събрание е отговорността да създадем среда за истинска съдебна реформа, която да осигури европейски стандарт на правова държава", заяви лидерът на парламентарната група на "Изправи се БГ! Ние идваме!" Мая Манолова вчера.

Facebook logo
Бъдете с нас и във