Банкеръ Daily

Общество и политика

Рашков отказа на Гешев общи действия за изборите

Служебният вътрешен министър Бойко Рашков отказа да се създава предложената от главния прокурор Иван Гешев междуведомствена група, която да следи за престъпления, свързани с предстоящите на 14 ноември избори. Според Рашков през годините тази практика не е довела до добри резултати. Той заподозря, че прокуратурата иска да се формира съвместно звено с МВР за борба с купуването на гласове, за да има информация какво работи полицията и да стопират в една или в друга посока разследванията.

"Затова, струва ми се, че е по-добре за това да се разкрива истината и да се избегнат политическите пристрастия, които някои прокурори показват, полицейските служители да си свършат работата, след което да докладват на прокуратурата", заяви Рашков.

Освен това МВР-шефът за пореден път се изказа критично за ръководеното от Гешев държавно обвинение. 

"На 11 юли, когато бяха предходните избори, аз изнесох факт за противодействие на прокуратурата по отношение на случаите, в които се провеждаха полицейски разследвания. Имаше такъв случай в Пловдив, където служителите успяха да установят както този, който беше изготвил списък на лица, на които да плаща за това те да гласуват за определена партия, също така на лицата, на които вече беше платено и които лица бяха разпитани в хода на полицейското разследване пред съдия и потвърдиха всички тези факти. Но прокуратурата и до настоящия момент не желае да финализира това разследване, така че някой, който е виновен, да бъде изправен на съд", заяви Бойко Рашков. 

По думите му сега близък до организатора на купуването и продаването на гласове е в листите на ГЕРБ. Рашков не посочи името на кандидата, но каза, че е на 22 място в Пловдив. На него ГЕРБ са поставили Кольо Костов, описан като мениджър.

"Преди седмица имаме случай от Кърджалийско, където нашите служители задържаха под стража лице, което дори е заплашвало друг гражданин, че ако не гласува за ДПС, няма да получи дърва за огрев за този отоплителен сезон. Този човек беше задържан под стража, след което, странно как е научил, но се е появил кметът на населеното място, който е започнал да изисква този човек да бъде освободен. Ние няма да се съобразим с подобно поведение на политиците, колкото и някои да се опитват да отправят упреци, абсолютно неоснователни, срещу МВР, причината за което е ясна. Ние през периода до 11 юли успяхме да свалим криминалния вот до поносими размери", коментира още Бойко Рашков. 

Той не пожела да коментира изявления на Бойко Борисов, като ги определи като "просташки" и "хулигански". "Не искайте да коментирам един човек, който е изгубил властта, който е провален политик и излага ежедневно държавата пред световните лидери. Той не трябва да се връща на власт, защото е вреден за държавата", категоричен бе служебният министър на вътрешните работи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във