Банкеръ Daily

Общество и политика

Рашков: Гешев блокира всички процеси срещу бившите управляващи

В България главният прокурор е абсолютно безконтролен, а в цивилизованите страни няма безконтролни длъжностни лица като в нашата страна, заяви вицепремиерът и министър на вътрешните работи в служебното правителство Бойко Рашков.

"Когато той е избран от една политическа партия и продължава, дори и без това правителство, да го брани по всякакъв начин. Това е сериозен въпрос, който най-напред трябва да занимае нас - като държава, като народ. Виждаме как ръководената от Иван Гешев прокуратура не позволява да се развие нито един процес, който касае бившите управляващи", коментира Рашков пред БНР.

Вътрешният министър заяви, че не знае да има досъдебно производство по сигналите за нарушения, разкрити от служебното правителство:

"Всички тези дела се забавят максимално и няма никакъв резултат. ... Това не може и не бива да ни спира да работим. Аз много се надявам, че в един момент в нашата страна ще настъпят такива промени, които ще позволят разследванията да продължат, а това са престъпления, на които скоро давността няма да изтече", посочи той.

Рашков даде заявка, че МВР ще разследва докрай всички строежи, които са започнати от Бойко Борисов, най-вече магистралите, където се констатират още от самото начало десетки нарушения.

"Дори не знам дали има действие по строителството на магистрала "Хемус", което да е в съответствие със закона. Всичко, което е установено като нарушения по строителството на "Хемус", ще бъде предоставено на прокуратурата. Ще публикуваме всичко, обществото трябва да знае. Ще очакваме прокуратурата да свърши нейната работа и да видим дали ще си свърши работата", коментира Бойко Рашков.

По повод акцията на МВР и ДАНС в Комисията за енергийно и водно регулиране той заяви, че правозащитните органи не могат да останат безучастни към онова, което се случва у нас сега, по спекулативен начин да бъдат вдигани цените така, че те да станат непосилни за обикновения български гражданин.

По думите му тези проверки нямат връзка с предизборната ситуация в страната и тези действия ще бъдат ежедневие оттук нататък.

Вицепремиерът, отговарящ за провеждането на изборите на 14 ноември, посочи, че на предходния вот са били "стопирани опитите за криминален вот, както е бил реализиран на десетки избори преди това":

"Това е заслуга на МВР. Действали сме по законен ред спрямо всеки, за който е получен сигнал, че подготвя купуване или продаване на гласове. Това никак не е трудна работа, защото в предходни периоди до такава степен бяха отработили схемите за купуване и продаване на гласове, че не очакваха МВР сериозно да се захване с противодействието на тази тяхна дейност. В тази профилактична насоченост са изготвени около 10200 предупредителни протокола - това е правна възможност, предвидена в закона", обясни Рашков.

Той смята, че предимно представители на ГЕРБ и ДПС са получавали предупреждения, защото са партии с най-много финансови ресурси. Според него доказателство, че са купували гласове е "От най-много депутатски места се лишиха те - ГЕРБ и ДПС. Няма друга причина да решим, че се е отдръпнал техният електорат", обобщи вътрешният министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във