Банкеръ Daily

Общество и политика

Рашидов отива в Китай, за да търси помещение за културен център

Министърът на културата Вежди Рашидов ще осъществи официално посещение в Китай. Визитата е по покана на министъра на културата на Китайската народна република Луо Шуган. Министър Рашидов и министър Луо Шуган ще подпишат Програма за сътрудничество в областта на културата между Министерството на културата на България и Министерството на културата на Китай за периода 2017-2020 г.

На 21 септември 2016 г. министър Вежди Рашидов ще проведе среща с министъра на културата на Китай Луо Шуган, в рамките на която ще бъдат обсъдени състоянието и перспективите на двустранния културен диалог. По време на разговорите ще бъдат определени конкретните параметри на сътрудничеството в областта на музикалното и танцово изкуство, изобразителното изкуство, проучването и опазването на културното наследство, сътрудничество в областта на книгата и защитата на авторските права, киното, фолклорното изкуство.

Един от основните акценти на разговорите ще бъде сътрудничеството в рамките на Форума за културно сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа. След срещата двамата министри ще подпишат Програма за сътрудничество в областта на културата между Министерството на културата на Република България и Министерството на културата на Китайската народна република за периода 2017-2020 г. Програмата удовлетворява взаимните интереси на двете страни и съдържа всички необходими текстове за развитие на реално възможните взаимоотношения между Република България и Китайската народна република в областта на културата, регламентира възможностите за сътрудничество в областта на музиката и танца, библиотечното и музейно дело, изобразителното изкуство. В Програмата се уточняват и ангажиментите на двете страни по опазването на културното наследство и на реставрацията на културни и исторически ценности. Програмата включва и текстове за сътрудничество в областта на предотвратяване на незаконния износ, внос и трансфер на културни ценности.

Министър Рашидов ще предостави на министъра на културата на Китай  Луо Шуган и проект на Споразумение за филмови копродукции, целта на което е да активизира сътрудничеството в областта на киното между страните ни. Въпросното споразумение ще улесни копродуцирането на филми, което може да бъде от полза за филмовите индустрии на двете държави и за развитието на техния културен и икономически обмен.

В рамките на визитата си в Китай министър Рашидов ще участва и в работата на Първия международен панаир на културата и изкуствата „Път на коприната”, който ще се проведе в гр. Дунхуан, като ще посети и Фестивал на изкуствата в гр. Сиан.

В Пекин министър Вежди Рашидов ще посети посолството на България, където ще проведе срещи и разговори във връзка с намиране на подходящо помещение за откриването на Български културен център.

Facebook logo
Бъдете с нас и във