Банкеръ Daily

Общество и политика

Рашидов: Медиите не са свещена крава

Нужен е нов медиен закон, тъй като настоящият не е поправян от социализма досега. Това каза председателят на медийната комисия в парламента Вежди Рашидов пред БНТ.

Той категорично подчерта нуждата от нов закон, който да гарантира свободата на медиите. Но по неговите думи медиите не разбират, че свободата на словото не е тяхна запазена марка, а е право на всеки човек. Той смята, че медиите не са свещена крава и за тях не трябва да се въвежда специална свобода.

На въпроса за фалшивите новини Рашидов изрази безпокойство, че в днешните модерни времена хората не могат да разпознават истинската от фалшивата новина. Според него това води до отлив на интерес към медиите. Рашидов приканва да се прави разлика между свободата и свободията.

За това как трябва да се финансират обществените медии, Рашидов отговори, че те разполагат с бюджет за разлика от частните медии, които разчитат предимно на реклама. Според председателя на медийната комисия рекламите трябва да се редуцират в определен процент, но да не отпадат напълно.

Според Рашидов мандатите от три години на генералните директори на БНТ и БНР са твърде кратки, за да се прокарат реформи. Той настоява те да бъдат увеличени на пет години, както е в случая с БТА.

Също така генералните директори на обществените медии трябвало да бъдат гласувани от Народното събрание, а СЕМ да бъде само контролен орган.

"Обществената медия е държавна, с държавен бюджет. Разбира се, че си има работодател,  дайте ни бюджет и ще правим каквото си искаме", коментира той. Това му изказване породи доста питанки у журналистите, дали Вежди Рашидов разбира разликата между държавна и обществена медия.

Бюджетът на БНР и БНТ не е достатъчен, допълни Рашидов, но след реформите, правителството ще отпусне много по-голям бюджет, уверен е той.

Припомняме, че на 13 ноември тази година със заповед на председателя на парламентарната комисия по култура и медии Вежди Рашидов беше създадена работна група, която да обсъжда и предлага промени в Закона за радиото и телевизията. В групата влязоха представители на медии, експерти, медийни юристи и депутати. Сред тях бяха представители на БНТ, БНР, БТВ, Нова, Канал 3, СКАТ, представител на Асоциацията на българските радио и телевизионни оператори (АБРО) и на Съвета за електронни медии (СЕМ).

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във