Банкеръ Daily

Общество и политика

Рашидов към Банов: Накарахте обществото да мрази интелигенцията

Измина седмица (от 12-ти февруари), откакто Министерският съвет реши да оттегли предложението на Министерството на културата за отпускане на държавни парични награди на 65 творци за особени заслуги към българската държава и нацията. Причината – необходимостта от корекции. От една страна фигуращата в него естрадна звезда Йорданка Христова получава специална пенсия от 2007 година, а големият ни композитор на популярни песни Атанас Косев (C’est la vie, изпълнена от Лилиан Сен Пиер, „Малкият светъл прозорец” на „Щурците”) напусна този свят и си спести огорчението от избухналия скандал.

Да припомним - първоначално никой не бе обявил по какви критерии е извършено награждаването и защо някои творци ще получават по 500 лева, а други - по 350 лева месечно. Освен това само при бърз преглед на изброените имена се открои липсата на музикантите от ФСБ – единствените българи с „Грами“. По-късно от Министерството на културата разясниха, че 42-те лица, които ще взимат по 500 лева месечно в продължение на три години, са спечелили или голямата, или първата награда на „Златния Орфей“, а останалите 23 лица ще взимат по 350 лева, защото са получили 2-ра или 3-та награда от същия конкурс. Оказа се обаче, че има и забравен носител на наградата – изпълнителят Христо Кидиков, участвал 17 пъти в "Златния Орфей".

„Аз съм му фен на Кидиков. Веднага му се обадих“ – призна в ефира на БНТ министърът на културата Боил Банов, попитан защо списъкът е направен "немърливо". За да поправи грешката, министър Банов покани на среща в министерството и пренебрегнати изпълнители като дуета „Братя Аргирови“, Силвия Кацарова, Росица Кирилова, ФСБ, Милена Славова, както и други носители на награди от национални конкурси като телевизионния „Мелодия на годината“ и радиоконкурса „Пролет“. Сред тях има победители, които никога не са участвали в „Златния Орфей“.

Дали такава среща се е провела, не бе съобщено официално, но братя Аргирови се похвалиха в профила си във „Фейсбук“, че не само са се срещнали с представители на инициативния комитет по номинирането на лица с особени заслуги към Българската държава и нация, но и са получили невероятно отношение от тяхна страна, както и уверение, че списъкът ще бъде разширен и в него ще бъдат включени и изпълнители, печелили награди от "Мелодия на годината". Дуетът обяви и кои са членовете на инициативния комитет (информация, пазена в тайна дори от членовете на Комисията по културата и медиите в парламента) Мария Илиева, Белослава Йонова, Любомир Киров, Владимир Ампов- Графа, Ангел Заберски- син, Стоян Янкулов- Стунджи, Живко Петров, Фондация "Емил Димитров", Красимир Петров и Борислав Велков.

По думите на Аргирови това са "техни млади колеги, направили невероятен и безпрецедентен жест за гилдията“. Но според председателя на парламентарната Комисия по културата и медиите – Вежди Рашидов това изобщо не е така. По време на вчерашното заседание на комисията (на 11-ти февруари) Рашидов бе бесен и категорично отказа да приема допълнен списък, какъвто, както става ясно, министър Боил Банов е обещал на Христо Кидиков и братя Аргирови. В емоционално изказване бившият министър на културата призна, че и на него са му се обадили от операта и балета, предлагайки му редица имена на важни за българската култура личности. Известният скулптор се възмути защо са забравени художниците и писателите и гневно подчерта, че министерството не е само на театрите и песните.

„Ще гласувам за тези момчета, спечелили „Златния Орфей“, успокои Рашидов екипа на Министерството на културата, имайки предвид само списъка на 63-мата. "Но вие в такъв скандал ни вкарахте – накарахте обществото да намрази българската интелигенция. Това е скандал върху целия парламент! Обидно е! Страхът не е добър съветник" - намекна Рашидов за истинската причина за връчването на наградите - предстоящите избори и желанието на министър Банов да си спечели подкрепа.

"Ще остане едно тъжно огорчение в гилдията. Йълдъз Ибрахимова ми се обади вчера да ме пита как е възможно да се създаде такъв скандал. Няма да ви върна списъка да го доработвате. И няма време и отговорности да се носят. Характер и висока интелигентност трябват. Вие създадохте един батак“ – продължи Рашидов и не остави възможност на заместник-министъра на културата  Румен Димитров да обясни, че вече е помислено за това как връчването на парични награди ще се превърне в практика и в държавна политика.

Вежди Рашидов го остави безмълвен, задавайки му настойчиво въпроса на кого е хрумнала идеята за обвързването на наградите със „Златния Орфей“. Постави и питането: А Алла Пугачова няма ли да наградите? (Известната руска естрадна звезда изпява хита си „Арлекино“ за първи път на „Златния Орфей“ през 1975 г. и отнася голямата награда.)

След заседанието на Комисията по културата и медиите, която прие единодушно списъка с 63-мата наградени от "Златния Орфей", предстои предложението на Министерството на културата да се гласува в парламента. Общата отпусната сума за трите години е 1 045 800 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във